Verzekeringen: welke zijn verplicht (en welke zijn heel handig)?

Je hebt tegenwoordig bijna eindeloos veel mogelijkheden als het aankomt op verzekeringen. Daarom is het begrijpelijk als u door de bomen het bos niet meer ziet. Om u hierbij te helpen, bespreken wij in deze blog een aantal verzekeringen die in Nederland verplicht zijn, maar ook verzekeringen die ondanks dat zij niet verplicht zijn toch zeer verstandig zijn.  

Nieuws
Datum: 08-09-2023

Zorgverzekering: verplicht 

Misschien een voorspelbare, maar daardoor wel een hele belangrijke: iedereen in Nederland die 18 jaar of ouder is moet een zorgverzekering afsluiten. U bent dus minimaal verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten, maar u kunt er gebaseerd op uw gezondheid en uw behoeften voor kiezen om u aanvullend te verzekeren. 

Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering: verplicht 

Wanneer u met een auto, brommer of scooter de weg opgaat, bent u verplicht om deze te verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid. Dit houdt in dat u zich dus verplicht moet verzekeren voor eventuele schade die u iemand anders aanbrengt. 

Opstalverzekering: verplicht 

Gaat u een woning aanschaffen en wilt u deze financieren met een hypotheek? Dan is een opstalverzekering een eis van de geldverstrekker. Een andere naam hiervoor is een woonhuisverzekering. 

Inboedelverzekering: niet verplicht, wel aan te raden 

Een andere verzekering die niet verplicht is, maar wel het overwegen waard is bij het aanschaffen van een woning is een inboedelverzekering. Hierdoor bent u verzekerd voor schade die uw inboedel (denk aan uw televisie, laptop, schilderijen) oploopt door bijvoorbeeld brand, diefstal of lekkage. Deze verzekering is niet verplicht, maar kan u zomaar veel geld besparen als uw spullen schade oplopen. 

Aansprakelijkheidsverzekering: niet verplicht, wel aan te raden 

U bent dus verplicht om een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor uw voertuig, maar het is ook verstandig om u te verzekeren voor alle schade die u iemand anders en hun spullen aanbrengt. Denk bijvoorbeeld aan het per ongeluk kapot laten vallen van iemands telefoon of wanneer uw kind een bal intrap in een raam van uw buren. Zonder verzekering kan dit zomaar een dure grap worden. 

Overlijdensrisicoverzekering: niet meer verplicht, toch nog steeds verstandig 

Voor een lange tijd was een overlijdensrisicoverzekering een verplichting bij het afsluiten van een hypotheek. Echter is dit sinds januari 2018 niet meer het geval. Dit neemt niet weg dat een overlijdensrisicoverzekering nog altijd een verstandige keuze is. Hiermee krijgt u periodiek of eenmalig een bedrag uitgekeerd als u of uw gezinsleden iets overkomt. Meer informatie hierover leest u hier

Reisverzekering: niet verplicht, wel verstandig 

Ook een reisverzekering is niet verplicht. Maar het is wel zo fijn als uw welverdiende vakantie ook een zorgeloze vakantie is. Denk aan onvoorziene medische kosten, verloren bagage of autopech. Stuk voor stuk situaties die een stuk makkelijker en goedkoper zijn om op te lossen als u zich aanvullend verzekerd. Meer informatie hierover vindt u hier

Woonlastenverzekering: niet verplicht, maar wel verstandig 

Een woonlastenverzekering is niet verplicht, maar kan wel een vangnet bieden bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Als dit namelijk gebeurt, krijgt u eenmalig of periodiek een bedrag uitgekeerd waarmee u (een deel van) uw maandlasten kunt betalen. Meer hierover weten? Kijk dan hier. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag