Vakantietijd: bent u goed voorbereid?

Het is vakantietijd en dat betekent dat Nederlanders massaal de zon opzoeken. Wij hopen uiteraard dat iedereen een fijne, gezellige en vooral zorgeloze reis tegemoet gaat. Vergeet voordat u op vakantie gaat alleen niet te controleren of u goed verzekerd bent. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje en dit ongeluk kan nog grotere problemen opleveren als u niet juist verzekerd bent. Daarom gaan wij in deze blog in op een aantal vervelende situaties die kunnen ontstaan voor en tijdens uw reis en of en hoe een reisverzekering deze dekt. 

Nieuws
Datum: 08-08-2023

Situatie 1: Er ontstaan onvoorziene medische kosten 

Niemand hoopt het, maar toch kan het gebeuren: op vakantie medische hulp nodig hebben. Zo kunt u per ongeluk vallen en uw been breken, op vakantie last krijgen van een blindedarmontsteking of voedselvergiftiging oplopen. Dan is het fijn om te weten dat naast uw zorgverzekering ook uw reisverzekering deze medische kosten kan dekken. Uw zorgverzekering dekt medische kosten in het buitenland tot op het prijsniveau van de Nederlandse spoedeisende hulp. Dit kan betekenen dat u in andere landen waar medische kosten hoger zijn, zoals in Amerika, bij moet betalen voor dit prijsverschil. Wilt u deze soms flinke rekeningen voorkomen? Sluit dan bij uw reisverzekering een extra dekking af voor medische kosten in het buitenland tegen lokaal tarief. Let wel op: de voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen. 

Een ander veel voorkomend fenomeen is dat u in vakantielanden zoals Turkije en Spanje wordt behandeld in een privékliniek in plaats van een openbaar ziekenhuis. Ook in dit geval moet u het prijsverschil tussen deze privékliniek en de Nederlandse tarieven zelf betalen.  

Situatie 2: U wordt bestolen 

Ook diefstal is iets wat helaas kan gebeuren op vakantie. Denk maar aan een gestolen laptop, telefoon of zonnebril. In dit geval kunt u ten eerste kijken naar uw inboedelverzekering. Als deze een extra buitenhuisdekking heeft zijn uw spullen grotendeels al verzekerd tegen schade en diefstal buiten uw huis. Echter is deze dekking niet altijd voldoende, bijvoorbeeld als u dure spullen heeft zoals sieraden, laptops, telefoons, etc. Dan kunt u een reisverzekering afsluiten met een extra dekking kostbaarheden. Hierdoor bent u er nog zekerder van dat al uw spullen verzekerd zijn tegen diefstal. Echter is het belangrijk dat uw inboedelverzekering en reisverzekering met elkaar overlappen, om zo te voorkomen dat er toch nog spullen ongedekt zijn. Dit kunt u laten controleren bij een verzekeringsadviseur en dit doen wij dan ook graag voor u. 

Wanneer u een beroep doet op uw verzekering blijft de volgende vraag cruciaal: ''Had u zelf deze diefstal kunnen voorkomen?'' Een verzekeraar gaat er namelijk vanuit dat u goed op uw spullen let en hierbij voorzichtig bent. De verwachtingen van een verzekeraar hangen af van een aantal factoren en deze kunnen per verzekeraar verschillen. Ten eerste is het belangrijk wat er precies in de verzekeringsvoorwaarden staat. Soms staat in deze voorwaarden dat uw spullen niet zichtbaar mogen zijn in een auto en op de veiligste plek bewaard moeten worden. Wordt u dus bestolen omdat u uw laptop op de achterbank liet liggen toen u op het strand was of omdat u deze 's nachts in uw auto liet liggen in plaats van uw hotelkamer, dan zal de verzekeraar hier zeer waarschijnlijk geen dekking voor geven omdat u niet voldoende veiligheidsmaatregelen heeft genomen.  

Bij diefstal is de situatie en de context dus cruciaal. Wat was er precies aan de hand? Leidde iemand u bewust af of liet u uw spullen de hele dag uit uw zicht op een onveilige plek? Daarnaast kunnen de soort spullen ook van belang zijn. Aan kostbare spullen worden vaak extra eisen gesteld. 

Situatie 3: Bagage kwijt, beschadigd of gestolen 

Vliegvelden kunnen zeker in de zomerperiode druk en chaotisch zijn en dan kan het gebeuren dat uw bagage kwijtraakt, beschadigd aankomt of zelfs gestolen wordt. Als dit gebeurt is het belangrijk om ter plaatse direct aangifte te doen. U krijgt dan een aangiftebewijs dat u op kunt sturen naar uw reisverzekeraar. Uw bagage is echter niet altijd standaard meeverzekerd bij uw reisverzekering. Hiervoor kunt u een aanvullende dekking bagage afsluiten. Dan weet u zeker dat deze schade is gedekt en dat u een schadevergoeding krijgt. Uiteraard moet er geen sprake zijn van opzet. U moet er zelf alles aan hebben gedaan om deze situatie te voorkomen. 

Situatie 4: Noodweer 

Extreme hittegolven en regenval in Zuid-Europa, overstromingen in Slovenië, slechts een aantal voorbeelden die aantonen dat (onverwachts) noodweer grote effecten kan hebben op uw vakantie. Moet u bijvoorbeeld noodgedwongen langer blijven door een overstroming? Dan kunt u voor de kosten van deze extra overnachtingen mogelijk beroep doen op uw reisverzekering. Dit hangt af van de verzekering die u heeft. 

Gaat u juist eerder naar huis vanwege wateroverlast? Dan moet u de extra kosten zelf betalen. Denk hierbij aan de kosten van uw vlucht. Moet u geëvacueerd worden? Helaas is dit ook niet altijd gedekt met een reisverzekering. Als u gewond bent geraakt en terug naar huis moet, neem dan contact op met de alarmcentrale van uw reisverzekering. 

Ontstaat dit noodweer vlak voordat u op reis gaat, dan is er met een standaard reisverzekering geen dekking bij annulering. Bij een annuleringsverzekering zijn weersomstandigheden geen reden om te annuleren. Wellicht dekt een allrisk annuleringsverzekering wel een deel van uw kosten. 

Situatie 5: Autopech 

Tijdens het reizen kunnen er meerdere situaties ontstaan op de weg. Zo kunt u een ongeluk krijgen waarbij u niet gewond bent geraakt, maar waardoor u niet verder kunt reizen met uw auto. Vooral als u een niet veelvoorkomend merk en model rijdt, kan reparatie in sommige landen lang duren. Zo moeten er misschien onderdelen besteld worden. Hierdoor bent u genoodzaakt om tijdens deze periode in een hotel te verblijven. Dit zijn extra, onverwachtse kosten. Of nog erger, u raakt wel gewond en uw auto is total loss waardoor u niet terug kunt rijden naar Nederland. Als u op deze situaties voorbereid wilt zijn, kunt u een extra pakket nemen dat repatriëring dekt. Zo worden u en uw auto zonder extra kosten terug naar huis gebracht.  

Situatie 6: U kunt onverhoopt niet op reis 

Er kan altijd vlak voor uw vakantie iets gebeuren waardoor u de reis toch niet kunt maken. Als u uw reis hierdoor annuleert, kan dit veel geld kosten omdat een standaard reisverzekering annulering niet dekt. Slechts in een aantal situaties is het mogelijk om uw geld terug te krijgen. Dit verschilt per verzekeraar, maar deze hebben te maken met onvoorziene omstandigheden zoals onverwachtse en ernstige medische ongevallen of plotseling overlijden. Koorts of corona zijn dus geen geldige redenen om uw reis te annuleren, omdat dit geen ernstige en onvoorziene omstandigheden zijn. Bent u bang dat er voor vertrek iets gebeurt waardoor u niet op reis kunt, sluit dan een extra annuleringsverzekering af.  

Heeft u vragen? Wij helpen u graag! 

Wilt u nog meer weten over uw reisverzekering? Dan helpen wij u graag. U kunt ons bereiken via 0299-393322 of via info@heeres.nl en dan zoeken wij samen naar de beste oplossing voor uw situatie. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag