Hypotheek aflossen voor pensioen: de beste keuze voor uw situatie?

Als u met pensioen gaat verliest u mogelijk inkomen en daarom is het begrijpelijk om maandelijks zo min mogelijk kwijt te willen zijn aan vaste lasten. Wellicht vindt u het dan ook een aantrekkelijk idee om uw hypotheek af te lossen voor uw pensioen. Echter hoeft dit niet altijd de beste oplossing te zijn voor uw specifieke financiële situatie. Wij gaan in deze blog in op de voor- en nadelen hiervan en andere manieren om wat extra geld vrij te maken voor tijdens uw gouden jaren. 

Nieuws
Datum: 20-10-2023

Aflossen hypotheek: zo goed als het klinkt? 

Het idee klinkt misschien best logisch: nu uw hypotheek aflossen, zodat uw vaste lasten tijdens uw pensioen zo laag mogelijk zijn. Het idee dat u straks geen hypotheekkosten hebt kinkt begrijpelijk aantrekkelijk. Het nieuwe pensioenstelsel en alle veranderingen die daarbij komen kijken maakt dit misschien ook een relevante vraag voor u. Toch zijn er ook andere mogelijkheden dan het aflossen van uw hypotheek. 

Nadelen aflossen hypotheek 

Hoe aantrekkelijk het ook klinkt, het is belangrijk om u zich ook bewust te zijn van de nadelen van het volledig aflossen van uw hypotheek. Met het aflossen van uw hypotheek zet u namelijk uw geld vast in stenen, waardoor het niet mogelijk is om dit geld aan andere zaken uit te geven. 

Daarnaast is een ander nadeel dat u meer belasting moet betalen. De oorzaak hiervan is de afschaffing van de 'wet Hillen'. Als gevolg hiervan moet u elk jaar een paar procent meer eigenwoningforfait bij uw inkomen moet optellen, waardoor u meer inkomstenbelasting moet betalen. 

Verzilveren overwaarde 

Maar is er dan een manier om waarde uit uw woning te halen zonder deze te verkopen? 

Ja die is er! Meerdere banken bieden namelijk manieren aan om de overwaarde van uw woning te verzilveren. Dit kunt u bijvoorbeeld gebruiken als aanvulling op uw pensioeninkomen. Dit bedrag kunt u vervolgens vrij besteden. U zit hiermee niet vast aan AOW-regels. 

Sparen 

Misschien klinkt het voor de hand liggend, maar een ander alternatief is om extra te sparen voor uw pensioen. Vooral als u hier nog wel even de tijd voor heeft. Tegenwoordig zijn er ook meer fiscaalvriendelijke manieren om te sparen. Na een langere periode heeft zo'n pensioenspaarpot vaak een hoger rendement dan uw hypotheek. Uiteraard is dit rendement lager als u pensioen er over een paar jaar al aankomt. Daarnaast kunt u pas gebruik maken van deze pensioenspaarpot op het moment dat u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dit eerder doen leidt tot een serieuze boete van de Belastingdienst.  

Meer informatie? Wij helpen graag! 

Wilt u meer weten over het volledig aflossen van uw hypotheek voor uw pensioen of andere alternatieven om wat geld vrij te maken tijdens uw pensioen? Dan helpen wij u graag! U kunt ons bereiken via info@heeres.nl of via 0299-393322 en dan kijken wij samen naar de beste oplossing voor uw situatie. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag