Overwaarde van uw woning: wel of niet opnemen?

U komt erachter dat u overwaarde heeft op uw woning. Maar wat gaat u hiermee doen? Neemt u deze overwaarde op of niet? En wat zijn goede redenen om deze op te nemen? Om deze keuze wat overzichtelijk te maken, geven wij in deze blog suggesties voor wat u met uw overwaarde kunt doen. 

Nieuws
Datum: 29-09-2023

1. Uw kinderen helpen met het aanschaffen van een woning. 

Heeft u kinderen en zou u deze graag willen helpen met het financieren van een woning? Hier kunt u uw overwaarde voor gebruiken. Dit kan op meerdere manieren: 

- Via een schenking: u kunt geld aan uw kind schenken voor een woning binnen de schenkingsvrijstelling. In 2023 is het bedrag dat u uw kind jaarlijks belastingvrij mag schenken € 6.035. De leeftijd van uw kind speelt hierbij geen rol. Heeft u een kind tussen de 18 en 40 jaar oud? Dan mag u eenmalig een schenking doen van € 28. 947 zonder dat uw kind hier belasting over hoeft te betalen. 

- Een woning kopen en deze aan uw kind verhuren:  het gebeurt vaker, ouders die een woning kopen voor hun kind en deze aan hun kind verhuren. Ook u kunt dit doen met uw overwaarde. Let wel op: omdat uzelf niet woont in deze woning, komt u niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek over de lening.  

- Meetekenen op de hypotheek: met deze optie staat u garant voor de hypotheeksom. Dit betekent dus dat u aansprakelijk bent voor de hypotheeksom als uw kind niet meer in staat is om deze lasten te dragen. Deze optie kan alleen bij een beperkt aantal geldverstrekkers met specifieke voorwaarden. 

- Geld lenen aan uw kind: met uw overwaarde kunt u geld lenen aan uw kind voor de aanschaf van een woning. U kunt namelijk zelf extra geld lenen en deze vervolgens doorlenen aan uw kinderen via een familiehypotheek. Hierbij heeft u de mogelijkheid om de jaarlijkse rente aan uw kind terug te schenken om zo hun lasten te verlichten. In deze situatie moet uw kind de hypotheeklasten betalen, maar u en uw kind kunnen in een schenkovereenkomst vastleggen dat dit bedrag jaarlijks aan uw kind wordt terug geschonken. 

2. Uw overwaarde gebruiken om te verbouwen of te verduurzamen 

Denkt u er al een tijdje aan om uw woning te verbouwen of te verduurzamen? Uw overwaarde opnemen kan dit mogelijk maken. U kunt een tweede hypotheek afsluiten of uw huidige hypotheek oversluiten. Dan wordt de verbouwing gefinancierd met een bouwdepot uit de overwaarde die u heeft. 

3. Uw overwaarde voor uw naderende pensioen 

Komt uw pensioen er over een paar jaar aan en zou u graag extra geld willen hebben voor uw gouden jaren? Ook dat is een reden om uw overwaarde op te nemen. U kunt hierbij kiezen voor een verzilverhypotheek oftewel een opeethypotheek. Hierbij kunt u een hypotheek afsluiten ter hoogte van uw overwaarde met uw woning als onderpand. Vervolgens kunt u dit bedrag vrij besteden. U betaalt hiervoor wel rente, maar geen aflossing.  

4. Uw overwaarde gebruiken voor een consumptieve aankoop 

Wilt u al een tijdje heel graag een dure aankoop doen zoals bijvoorbeeld een auto? Dan kan de overwaarde van uw woning dit mogelijk maken. U kunt ook in dit geval een verzilverhypotheek afsluiten, hierbij leent u dus een deel van de geschatte overwaarde van uw woning met uw woning als onderpand. Dit geldbedrag mag u vervolgens vrij besteden, waardoor u in staat bent om uw gewenste aankoop te doen. 

Meer informatie? Wij helpen graag!

Wilt u meer weten over deze mogelijkheden en hoe deze mogelijkheden er voor u uit zouden zien? Dan helpen wij graag! U kunt ons bereiken via 0299-393322 of per e-mail via info@heeres.nl. Dan kijken wij samen naar de mogelijkheden voor uw situatie.  

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.