Zorgverzekering 2024: wat verandert er?

We zitten in de laatste maanden van het jaar en dit betekent dat naast beslissingen over Sinterklaas- en kerstcadeaus er ook keuzes gemaakt moeten worden over uw zorgverzekering voor het komende jaar. Uiterlijk op 12 november moeten alle zorgverzekeraars hun zorgpremie voor 2024 bekendmaken, maar wij vertellen in deze blog alvast welke veranderingen u kunt verwachten. 

Nieuws
Datum: 03-11-2023

Zorgpremie in 2024 duurder 

Laten wij even beginnen bij de basis: elke Nederlander vanaf 18 jaar of ouder is verplicht om ten minste een basisverzekering af te sluiten. Per zorgverzekeraar is deze premie verschillend en deze moeten dus uiterlijk 12 november bekend worden gemaakt. 

De eerste belangrijke datum met betrekking tot uw zorgverzekering is al geweest en deze dag heeft al wat informatie opgeleverd over de te verwachte zorgpremie in 2024. Op 19 september was het namelijk Prinsjesdag en is uit de Miljoenennota duidelijk geworden dat de zorgpremie zal stijgen.   De zorgpremie zal naar verwachting met gemiddeld € 12 stijgen. Hierdoor zal uw zorgpremie ongeveer € 149 per maand kosten.  

Wat zijn de redenen voor de stijgende zorgpremie? Dit heeft ten eerste te maken met de stijgende zorgkosten in Nederland die gedekt moeten worden door de premies. Deze stijgende zorgkosten komen onder andere door de hogere lonen voor zorgmedewerkers die naar verwachting de komende jaren zullen blijven stijgen. Verder neemt de vergrijzing en het aantal chronisch zieken toe, waardoor de behoefte aan zorg en zorgpersoneel toeneemt. Tot slot nemen de benodigde zorgvoorzieningen toe, waar extra financiering voor nodig is en dus ook leidt tot hogere premies. 

Eigen risico blijft gelijk 

Eerder dit jaar is aangekondigd dat het eigen risico tot 2026 ongewijzigd blijft. Hierdoor blijft het eigen risico ook volgend jaar voor iedereen € 385.  

Zorgtoeslag 2024 daalt 

Tot slot zal de zorgtoeslag in 2024 dalen. In 2023 werd de zorgpremie in verband met stijgende inflatie eenmalig verhoogd naar € 154. Deze verhoging vervalt in 2024 en daardoor is de zorgtoeslag in 2024 maximaal € 127 per maand. 

Heeft u vragen of hulp nodig? Doe de zorgverzekeringscheck 

Het is begrijpelijk dat deze verandering de nodige vragen bij u oproepen. Want wat betekenen deze veranderingen voor uw portemonnee? Dit zijn belangrijke vragen waar wij u graag mee helpen. Met onze zorgverzekeringscheck weet u hoe u ervoor staat en kunt u de zorgverzekeraar kiezen die het beste past bij uw situatie. U kunt u aanmelden voor onze zorgverzekeringscheck via zorg@heeres.nl. Hierbij verzoeken wij u om uw naam, telefoonnummer en adres te vermelden en naar wat voor zorgverzekering u op zoek bent (bijvoorbeeld een zorgverzekering voor uzelf, of voor u en uw kinderen, etc.). 

Een vergelijking laat u namelijk precies zien welke zorgverzekeraar het meest gepast is. Verder kunt u ook kijken naar de veranderingen bij uw huidige zorgverzekeraar. De premie en verzekeringsvoorwaarden kunnen veranderen en dit kan betekenen dat dit niet meer de meest geschikte zorgverzekering voor u is. Een zorgverzekering kiezen is niet niets en daarom helpen wij u graag zodat u een zorgeloos jaar tegemoet gaat.  

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag