Woonlastenverzekering: wanneer wel en niet?

Het kan iedereen overkomen: werkloos of arbeidsongeschikt raken en als gevolg hiervan minder inkomen hebben. Een moeilijke situatie die het lastig en soms zelfs onmogelijk maakt om uw huur of hypotheek nog te kunnen betalen. Een woonlastenverzekering kan hier een geschikte oplossing voor zijn. Daarom bespreken wij wat deze verzekering inhoudt en wanneer deze wel en niet geschikt is. 

Nieuws
Datum: 06-07-2023

Wat is een woonlastenverzekering? 

Met een woonlastenverzekering krijgt u periodiek of eenmalig een bedrag uitgekeerd als u werkloos en/of arbeidsongeschikt raakt. Dit geldt maakt het vervolgens mogelijk om gedurende een bepaalde periode een deel van uw maandlasten betalen. 

Wanneer niet? 

Hoewel een woonlastenverzekering een goede oplossing is in sommige situaties, is deze niet altijd nodig. Zo kunt u eerst een aantal andere zaken nagaan. Heeft u bijvoorbeeld voldoende spaargeld om van te kunnen leven totdat u een nieuwe baan vindt? Is er een mogelijkheid om op andere kosten te besparen of is het inkomen van uw partner genoeg om te kosten op te kunnen vangen. Tot slot zijn er ook nog vangnetten die de overheid aanbiedt zoals een WW en WIA-uitkering.  

Wanneer wel? 

Zijn ook deze alternatieven niet voldoende om de kosten op te vangen bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid? Dan kunt u kijken naar een woonlastenverzekering. Hierbij heeft u de keuze uit een uitkering voor werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of allebei. Let op: als u voor een periodieke uitkering kiest, stopt deze na de vastgelegde periode. 

Hoe zit het met de premie? 

U moet maandelijks premie betalen voor een woonlastenverzekering. Hoe hoog deze premie is hangt onder andere af van het bedrag dat u verzekert en hoe u dit geld bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid wilt ontvangen: direct, na een paar maanden of na een jaar. 

Welke voorwaarden zijn er? 

Om in aanmerking te komen voor een woonlastenverzekering, moet u een medische verklaring invullen. Op basis hiervan besluit de verzekeraar om u te weigeren of om een hogere premie te berekenen. Belangrijk om te weten is dat de voorwaarden redelijk streng zijn. Veel woonlastenverzekeringen keren bijvoorbeeld niet uit bij arbeidsongeschiktheid door psychische klachten. 

Heeft u nog vragen? Wij helpen graag! 

Wij begrijpen dat een woonlastenverzekering een ingewikkeld product is en daarom helpen wij hier u graag bij. U kunt contact met ons opnemen via info@heeres.nl of 0299-393322 en dan zoeken wij samen naar de beste oplossing voor uw situatie. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag