Winterbanden en sneeuwkettingen: de regels in de vijf meest populaire wintersportlanden

De wintersportperiode is in volle gang en ook u gaat misschien binnenkort de weg op richting de witte pistes. Maar hoe zit het met winterbanden en sneeuwkettingen in het land waar u naartoe gaat? Wij bespreken de regels in de vijf populairste wintersportlanden. 

 

Nieuws
Datum: 09-01-2023

Hoe zit het in Nederland? 

Voordat we naar het buitenland gaan kijken, is het misschien handig om de kennis over de regels in Nederland even op te frissen. Hoewel velen er toch voor kiezen, is het gebruik van winterbanden niet verplicht. Sneeuwkettingen zijn zelfs verboden. Echter is de situatie in landen met wintersportgebieden zeker niet hetzelfde. Hieronder vindt u de regels in de vijf populairste wintersportgebieden.  

Duitsland 

Zo zijn de regels bij onze oosterburen anders dan bij ons. Bij winterse omstandigheden zijn winterbanden in Duitsland namelijk verplicht. Waar moet u aan denken bij winterse omstandigheden? Denk bijvoorbeeld aan gladheid door sneeuw of ijsvorming. Zorg er dus zeker voor dat u winterbanden gebruikt als u in Duitsland gaat wintersporten of door Duitsland rijdt, want dan zult u deze winterse omstandigheden ongetwijfeld tegenkomen.  

Belangrijk om te weten is dat er sinds 1 januari 2018 strengere regels zijn voor winterbanden. Zijn de winterbanden geproduceerd voor deze datum? Dan geldt een minimale profieldiepte van 1,6 mm, hoewel een profieldiepte van 4 mm wordt aangeraden.  

Zijn de banden geproduceerd na deze datum? Dan moeten deze voorzien zijn van een vloksymbool. Dit symbool toont aan dat de banden getest en goedgekeurd zijn om gebruikt te worden in winterse omstandigheden. 

Sneeuwkettingen moeten gemonteerd worden als dit aangegeven staat. In dit geval moeten ze in ieder geval op de aangedreven as gemonteerd worden. 

Oostenrijk 

Oostenrijk is misschien wel het populairste wintersportland onder Nederlanders en daarom willen wij iedereen die daar vakantie gaat vieren goed voorbereiden. In Oostenrijk zijn tussen 1 november en 15 april winterbanden met een profieldiepte van 4 mm verplicht. Ook moet tijdens deze periode verplicht een sneeuwketting in de auto liggen. Net zoals in Duitsland moet ook in Oostenrijk de sneeuwketting ten minste op de aangedreven as gemonteerd worden.  

Zwitserland 

In tegenstelling tot in Oostenrijk is er in Zwitserland geen vaste periode waarin winterbanden verplicht zijn. Echter betekent dit niet dat uw winterbanden in Nederland kunnen blijven. Winterbanden zijn namelijk wel verplicht als dit aangegeven wordt op borden. Let hier goed op: in Zwitserland kunt u bij een ongeval als schuldige worden aangewezen als u geen winterbanden had. 

Ook in Zwitserland moeten sneeuwkettingen ten minste op de aangedreven as gemonteerd worden als dit aangegeven wordt op een bord. 

Frankrijk 

In Frankrijk zijn winterbanden van 1 november tot en met 31 maart verplicht in berggebieden zoals de Alpen, Pyreneeën en Jura. Hier bent u dus verplicht om met winterbanden te rijden tenzij u sneeuwkettingen meeneemt in uw auto. Let hier goed op: deze regel wordt sinds 1 november 2022 beboet. Twijfelt u of in een gebied zit waarin winterbanden verplicht zijn? Kijk dan goed naar de borden. Een nieuw verkeersbord met een rode rand en erin een zwarte winterband en sneeuwkettingen afgebeeld maakt duidelijk dat je in een zone rijdt waar winterbanden of een sneeuwketting in de auto verplicht is. Let op: net zoals in Zwitserland kunt u ook in Frankrijk als schuldige worden aangewezen bij een aanrijding als u geen winterbanden had. 

Italië 

Ook in Italië is het in sommige gebieden van 15 november tot en met 15 april verplicht om winterbanden te gebruiken tenzij er sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan deze periode in sommige regio's worden verlengd of vervroegd.  

Deze verplichtingen wordt aangegeven door middel van blauwe of groene borden waar de tekst obbligo di pneumatici invernali i catene a bordo (winterbanden of sneeuwkettingen aan bord verplicht) op staat. 

Meer vragen? Wij helpen graag! 

Gaat u op wintersport en wilt u meer weten over wat u allemaal moet regelen, zoals een reisverzekering? Dan helpen wij u graag! U kunt telefonisch contact opnemen via 0299-393322 of per e-mail via info@heeres.nl en dan zoeken wij samen naar de beste oplossing voor uw situatie. 

 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag