Willen uw werknemers doorwerken na hun AOW?

1 op de 10 werknemers in Nederland is 60 jaar of ouder zal dan ook ergens de komende 7 jaar met pensioen gaan. Ook uw bedrijf zal waarschijnlijk werknemers in deze leeftijdscategorie hebben. Laat deze werknemers echter niet zomaar de deur uitgaan. 4 op 10 de AOW'ers zouden namelijk wel weer betaald willen werken. Ook uw werknemers van 60 jaar of ouder willen wellicht nog niet stoppen. Ga dus op tijd het gesprek aan. Wij leggen in deze blog uit hoe dit in zijn werk gaat. 

Nieuws
Datum: 24-11-2023

Arbeidsovereenkomst na AOW-leeftijd 

Er zijn mogelijkheden wanneer het contract van uw werknemer bijna afloopt omdat zij de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken, maar u de werknemer graag wilt behouden. In dit geval kunt u een nieuw contract opstellen. Staat in de arbeidsovereenkomst en de CAO dat de werknemer door mag werken na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd? In deze situatie loopt het contract van uw werknemer gewoon door. 

Situatie bij ziekte 

De situatie bij ziekte verandert nadat uw werknemer de AOW-leeftijd heeft bereikt. Sinds 1 juli 2023 hoeft een werkgever het loon van een AOW-gerechtigde werknemer maar 6 weken door te betalen bij ziekte in plaats van 13 weken. Daarnaast hoeft u als werkgever bij ziekte geen passend werk te zoeken bij een andere werkgever en hoeft er ook geen plan van aanpak voor re-integratie gemaakt te worden. Verder is het goed om te controleren of uw verzuimverzekering dekking biedt tot de AOW-leeftijd of dat deze een eindleeftijd heeft van 70. Sommige verzekeraars verzekeren AOW'ers gratis mee op de verzuimpolis.  

Premies bij werknemers met AOW-leeftijd 

Als de werkgever door blijft werken na de AOW-leeftijd is deze niet meer verzekerd tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Hiervoor hoeft dus geen premie meer te worden afgedragen. Ook hangt het van de pensioenleeftijd in de pensioenregeling af of uw werknemer nog werknemerpensioen opbouwt. Deze leeftijd kan namelijk per pensioenfonds of –verzekeraar verschillen. Tot slot kan uw werknemer ook kiezen voor deeltijdpensioen. Dit houdt in dat het pensioen al voor een deel ingaat. Als hiervoor bepaalde voorwaarden gelden zijn deze in de pensioenregeling opgenomen. 

Meer vragen? Wij helpen graag! 

Heeft u werknemers die na hun AOW door willen werken en heeft u hier vragen over? Dan helpen wij u graag! U kunt contact met ons opnemen via 0299-393322 of per e-mail via info@heeres.nl.  

 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag