Welke veranderingen zijn er voor ondernemers in 2024?

Ook in 2024 veranderen er een aantal wet- en regelgevingen die ook invloed hebben op u als ondernemer. Ook als u zelfstandige bent, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. In deze blog zetten wij de belangrijkste veranderingen op een rijtje. 

Nieuws
Datum: 15-12-2023

Verandering in minimumloon 

Als u een ondernemer bent met personeel in dienst is het belangrijk om te weten dat het wettelijk minimumloon vanaf 1 januari 2024 wordt ingevoerd. Vaste minimummaandlonen zullen in 2024 verdwijnen. Dit betekent dat waar iemand die 36 uur werkt kon rekenen op een hoger uurloon dan mensen die 38 of 40 uur werken, dit bedrag straks hetzelfde zal zijn. Vooral werknemers die 40 uur per week werken zullen hier dus baat bij hebben. 

Ingang Omgevingswet 

Vanaf 1 januari zal de nieuwe Omgevingwet ingaan. Met deze wet zal het makkelijker worden en sneller gaan om een vergunning aan te vragen. Daarnaast zullen er op het gebied van zwerfafval nieuwe verplichtingen komen, maar tot die tijd geldt de 25-meterregel die stelt dat binnen deze straal u afval afkomstig van uw bedrijf op moet ruimen. 

Belasting zelfstandigen omhoog 

Bent u zelfstandige? Dan moet u in 2024 meer belasting gaan betalen. In 2024 gaat de mkb-winstvrijstelling omlaag van 14% naar 12,7%. Dit betekent dat u dus over een groter deel van uw inkomsten belasting moet betalen. Een andere maatregel om rekening mee te houden is een verdere verlaging van de zelfstandigenaftrek van € 5.030 naar € 3.750. 

Stijgende reiskostenvergoeding 

Nadat de onbelaste reiskostenvergoeding afgelopen jaar al steeg van 19 cent naar 21 cent per kilometer zal deze ook in 2024 verder stijgen naar 23 cent per kilometer. Als u zelfstandige bent, kunt u dit bedrag aftrekken van uw winst. 

Vragen? Wij helpen u graag! 

Heeft u vragen over deze veranderingen die in 2024 zullen worden toegepast? Of wilt u weten wat deze veranderingen voor uw bedrijf betekenen? Dan helpen wij u graag! U kunt ons bereiken via 0299-393322 of per e-mail via info@heeres.nl en dan kijken wij samen naar de beste oplossing voor uw situatie. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag