Wat is er allemaal veranderd op 1 juli? Wij zetten het op een rijtje

Zoals elk jaar gaat 1 juli gepaard met wat nieuwe regel- en wetgevingen. Deze veranderingen kunnen gevolgen hebben voor uw portemonnee en daarom zetten wij de belangrijkste veranderingen op een rijtje. 

Nieuws
Datum: 06-07-2023

Het minimumloon stijgt 

Het minimumloon is 1 juli gestegen. Werk je 36 uur en ben je ouder dan 21 jaar? Dan stijgt je loon van € 12,40 naar € 12,79. Doordat het minimumloon gekoppeld is aan uitkeringen, stijgen ook deze mee. Een overzicht van alle veranderingen vindt u hier.  

Kinderbijslag omlaag 

Minder goed nieuws voor ouders: vanwege de dalende energieprijzen gaat de kinderbijslag de komende kwartalen met drie procent omlaag. Voor kinderen tot 6 jaar gaat het bedrag omlaag naar € 261,70, voor kinderen tussen de 6 en 11 jaar gaat het bedrag omlaag naar € 317,77 en voor kinderen tussen de 12 en 18 jaar gaat het bedrag omlaag naar € 373,85. 

Intreding nieuwe pensioenwet 

Op 1 juli is ook de nieuwe pensioenwet ingegaan. Echter zult u hier direct iets van merken, er worden namelijk nog druk afspraken gemaakt over hoe deze wet in de praktijk moet worden uitgevoerd en het omzetten van alle pensioenen. De verwachting is dat dit op 1 januari 2028 afgerond is. 

Huur sociale huurwoningen omhoog 

Als u in een sociale huurwoning woont, mag uw huur vanaf 1 juli verhoogd worden. Uiteraard is er hierbij een grens: de huur mag door de verhuurder maximaal met 3,1% verhoogd worden. Deze berekening is gebaseerd op de gemiddelde loonverhogingen. Is uw huurprijs minder dan 300 euro? Dan mag deze huur met maximaal 25 euro verhoogd worden. 

Meer accijns op benzine en diesel 

Ook het tanken is sinds 1 juli weer iets duurder. Waar de accijns op benzine en diesel vorig jaar waren verlaagd wegens de hoge energieprijzen, gaat dit tarief dit jaar weer omhoog. Voor een liter benzine betaalt u 79 cent in plaats van 65 cent. Voor diesel gaat de accijns omhoog van 42 naar 52 cent. 

Betalen voor wegwerpbakjes- en bekers  

Misschien heeft u het de afgelopen dagen al gemerkt toen u bij de snackbar stond: u moet extra betalen voor wegwerpbakjes- en bekers. Sinds 1 juli mogen ondernemers deze niet meer gratis weggeven. De ondernemer mag zelf bepalen hoeveel hij of zij hiervoor vraagt. Echter geeft de overheid wel richtlijnen: 25 cent voor een beker, 50 cent voor een maaltijd en 5 cent voor voorverpakte kleine verpakkingen zoals saus. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag