Schenken in 2024: dat werkt zo

Als de mogelijkheid zich voordoet is het fijn om uw kinderen of andere familieleden een steuntje in de rug te kunnen geven door middel van de schenking. Echter is de bekende Jubelton sinds dit jaar verdwenen. Daarom gaan wij in deze blog in op andere manieren om een schenking te doen. 

Nieuws
Datum: 08-02-2024

Jubelton niet meer mogelijk 

U heeft het waarschijnlijk al meegekregen, maar sinds 1 januari 2024 is de Jubelton verdwenen.   Dit was voor ouders een manier om een belastingvrije schenking te doen aan hun kind om hen bijvoorbeeld tijdens een verhuizing financieel te ondersteunen. Om ongelijkheid op de woningmarkt te verkleinen was dit bedrag in 2023 al verlaagd naar € 28.947 en sinds dit jaar is de Jubelton dus volledig weg. 

Toch zijn er andere manieren om in 2024 belastingvrij een schenking te doen. Wij bespreken ze hieronder: 

Jaarlijkse vrijstelling 

Als u in de gelegenheid bent om u kinderen financieel bij te staan, dan is het goed om te weten dat u in 2024 aan elk kind een maximaal bedrag van € 6.633 belastingvrij mag schenken. Dit geldt ook voor stief- en pleegkinderen. Dit is een jaarlijkse vrijstelling waarvan het bedrag jaarlijks opnieuw wordt vastgesteld. Wilt u niet een schenking doen aan uw kind, maar aan een ander familielid? Dan is dit bedrag maximaal € 2.658. Degene aan wie u dit bedrag schenkt mag dit bedrag vrij besteden en daarnaast is er ook geen leeftijdsgrens. 

Schenkingen van partners 

Als u een schenking krijgt van partners, dan wordt dit beschouwd als een schenking. In dit geval moet u deze bedragen bij elkaar optellen. Als dit bedrag hoger is dan de vrijstelling, moet aangifte worden gedaan en schenkbelasting worden betaald. Dit is ook het geval als u en uw partner allebei een schenking krijgen van dezelfde persoon. Ook dan moeten de bedragen bij elkaar opgeteld worden. 

Eenmalige vrijstelling 

Niet alleen een jaarlijkse vrijstelling is mogelijk als u een schenking wil doen aan uw kind. Hiernaast kunt u ook een eenmalige schenking doen. Let op: voor deze schenking geldt wel een leeftijdsgrens. Op het moment van deze vrijstelling moet de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud zijn of een partner hebben tussen de 18 en 40 jaar oud. Hierbij zijn twee bestedingsdoelen mogelijk: een dure studie van maximaal € 66.268 of een vrij besteedbaar bedrag van maximaal € 31.813. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat de ontvanger wel aangifte schenkbelasting moet doen en via deze weg laten weten hoe van de vrijstelling gebruik zal worden gemaakt. 

Schenking boven de vrijstelling 

Wanneer het geschonken bedrag boven de vrijstelling uitkomt, moet de ontvanger schenkbelasting betalen. De hoogte van dit bedrag hangt af van uw relatie met de schenker. Welke percentages er zijn, ziet u hier.  

Heeft u vragen? Wij helpen graag! 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om een schenking te doen? Dan helpen wij u graag! U kunt ons telefonisch bereiken via 0299-393322 of per e-mail via info@heeres.nl. Dan kijken wij samen naar de beste optie voor uw situatie. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.