Schade door vuurwerk: bent u goed verzekerd?

Oud en nieuw is voorbij en ook dit jaar ging het afsteken van vuurwerk weer gepaard met de nodige schade aan woningen en auto's. Daarom bespreken wij in deze blog of u goed verzekerd bent tegen deze schade. 

Nieuws
Datum: 04-01-2024

Schade aan uw huis 

Wanneer een brand ontstaat in uw woning door vuurwerk wordt deze schade gedekt door een opstal- en/of inboedelverzekering. Niet standaard verzekerd is schade door iets wat smelt, schroeit of ontploft. Ook moet soms aparte dekking worden afgesloten voor ruiten en ander glas dat beschadigd is door vuurwerk, omdat dit niet standaard in uw opstalverzekering valt. Wilt u zeker weten waar u voor verzekerd bent? Dan kunt u de voorwaarden van uw verzekering nog een keer goed doorlezen. Zo dekt uw inboedelverzekering schade aan kleding of meubels, maar u zult uw voorwaarden moeten doorlezen om te kijken of uw inboedelverzekering ook bijvoorbeeld een brandgaatje in uw kleding dekt die buiten is ontstaan. Hier kan een buitenhuisdekking voor nodig zijn. 

Schade veroorzaakt bij de buren 

Heeft u tijdens het afsteken van vuurwerk per ongeluk schade veroorzaakt aan de woning van uw buren? Deze schade kan vergoed worden op de opstalverzekering/woonhuisverzekering van de buren of via uw aansprakelijkheidsverzekering. Let hierbij wel op dat de polisvoorwaarden per verzekeraar anders kunnen zijn. Het advies van het verbond van verzekeraars is om in gesprek te gaan met uw buren en gezamenlijk te bespreken hoe de schade het beste vergoed kan worden. 

Schade aan uw auto 

Of schade aan uw auto door vuurwerk vergoed wordt, hangt van uw verzekeraar af. Heeft u een allriskverzekering of een beperkt cascoverzekering? Dan zal uw auto in de meeste gevallen verzekerd zijn tegen vuurwerkschade. Zo'n verzekering heeft ongeveer 70 procent van alle autobezitters. Vuurwerkschade wordt niet gedekt door een WA-verzekering. Ook in deze situatie kunt u uw polisvoorwaarden controleren om zeker te zijn dat u hiervoor verzekerd bent.  

Belangrijk om te weten is dus dat schade voor vandalisme alleen wordt vergoed door een allriskverzekering en dat dit ook gevolgen voor uw schadevrije jaren heeft. Als u weet wie de dader is, kunt u deze persoon aansprakelijk stellen en dan wordt de schade verhaald op de verzekering van deze persoon. 

Schade door illegaal vuurwerk 

Het op zak hebben of afsteken van illegaal vuurwerk heeft een (forse) celstraf als gevolg. Daarnaast wordt schade veroorzaakt door het afsteken van illegaal vuurwerk niet altijd (volledig) vergoedt. In veel gevallen is roekeloos gedrag zoals dit niet opgenomen in de voorwaarden van de verzekering. 

Veiligheidstips 

Tot slot willen wij u graag nog wat veiligheidstips geven zodat schade – zowel aan uw woning als die van uw buren – kan worden voorkomen: 

  • Parkeer de auto op een veilige plek, denk bijvoorbeeld aan een garage; 
  • Sluit ramen en deuren waar vuurwerk doorheen zou kunnen komen; 
  • Sluit uw brievenbus af; 
  • Haal uw afvalcontainers binnen, om te voorkomen dat vuurwerk hierin wordt afgestoken;
  •  Haal spullen die makkelijk vlam kunnen vatten naar binnen of plaats deze op een veilige plek; 
  • Als u een rieten dak heeft, spuit deze dan een aantal keer nat met water. Hierdoor vatten vuurpijlen moeilijker vlam. 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag! 

Wilt u meer weten over schade door vuurwerk en hoe u zich hier het beste tegen kunt verzekeren? Dan helpen wij u graag! U kunt ons telefonisch bereiken via 0299-393322 of per e-mail via info@heeres.nl en dan zoeken wij samen naar de beste oplossing voor uw situatie. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag