Overlijdensrisicoverzekering en uitvaartverzekering: wat is het verschil en zijn ze allebei nodig?

Op het eerste oog zou u misschien denken dat een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering dezelfde functie hebben, namelijk het uitkeren van geld na het overlijden van u of uw partner. Echter zijn er toch een aantal belangrijke verschillen tussen de twee verzekeringen.  In deze blog leggen wij uit wat deze verzekeringen inhouden, waar de verschillen liggen en of je er eentje of allebei nodig hebt. 

Nieuws
Datum: 03-11-2023

Goed voorbereid op uw overlijden 

Het is begrijpelijk dat uw overlijden iets is waar u niet graag te lang bij stilstaat. Misschien is het dan fijn om te weten dat u hierin niet de enige bent. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking hier niet of nauwelijks over praat. Toch is het belangrijk om het taboe rondom overlijden weg te nemen en dit onderwerp bespreekbaar te maken. Want hoe vervelend stilstaan bij uw overlijden is, is dit wel een manier om ervoor te zorgen dat u uw nabestaanden zonder geldzorgen achterlaat, mocht het noodlot toeslaan. 

Lasten na overlijden 

Uw inkomen valt weg na uw overlijden, maar helaas blijven de lasten van uw gezin hetzelfde, zowel in een koopwoning als huurwoning. Het kan daarom fijn zijn om te weten dat uw partner genoeg inkomen heeft om in hun eentje nog steeds rond te komen. Dit kan door middel van eigen inkomen, maar ook door middel van een partnerpensioen-uitkering uit het pensioenfonds van de ander. 

Overlijdensrisicoverzekering: hoe en wat 

Wij beginnen even bij het begin, zodat duidelijk is wat een overlijdensrisicoverzekering precies inhoudt. Met een overlijdensrisicoverzekering wordt er geld uitgekeerd als u of uw partner komt te overlijden. Met dit geld kunt u bijvoorbeeld de hypotheek afbetalen, zodat u niet uit noodzaak hoeft te verhuizen.  

U kunt uit drie soorten overlijdensrisicoverzekeringen kiezen: 

- Een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering: met deze variant bent u tijdens de gehele periode voor een vast bedrag verzekerd. 

- Een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering: bij deze variant daalt ieder jaar het bedrag dat bij overlijden wordt uitgekeerd. 

- Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering: bij deze variant krijg je aan het einde van de looptijd een lager bedrag uitgekeerd dan aan het begin. 

Van verplichting naar losse overlijdensrisicoverzekering 

Heeft u voor 1 januari 2018 uw woning gekocht? Dan hebben u en uw partner zeer waarschijnlijk nog tijdens het regelen van uw hypotheek een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op elkaars leven. Dit betekende dat als een van jullie twee zou komen te overlijden, de verzekeraar een bedrag uitkeert waarmee de hypotheek waarmee (een deel van de) hypotheek afgelost kan worden. 

Echter is het sinds 1 januari 2018 niet meer verplicht om bij het regelen van een hypotheek een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Met een losse overlijdensrisicoverzekering hoeft het uitgekeerde bedrag niet per se naar een aflossing van de hypotheek te gaan. Een deel van dit bedrag kan ook worden ingezet voor het financieren van de uitvaart. Echter worden de kosten van een uitvaart door veel mensen te laag ingeschat. 

Een uitvaart in Nederland kost gemiddeld namelijk tussen de € 7000 en de € 11.000. Afhankelijk van de hoogte van de grafrechten in uw gemeente kan dit bedrag nog verder oplopen. Ook zijn in deze bedragen de kosten van de gedenksteen nog niet meegenomen. 

Uitvaartverzekering: hoe en wat 

Een overlijdensrisicoverzekering is dus voornamelijk bedoeld om uw of uw partners weggevallen inkomen op te vangen en loopt in de meeste gevallen op een bepaalde leeftijd af. Daarom is het bij deze verzekering vaak verstandig om hiernaast nog te 'sparen' voor de uitvaart. Dit kan op meerdere manieren. De meest voorkomende manier is het afsluiten van een uitvaartverzekering. Een uitvaartverzekering heeft twee vormen: een naturaverzekering en een kapitaalverzekering. 

Wanneer u een naturaverzekering afsluit, levert of verzorgt de verzekeraar alles wat nodig is voor de uitvaart. Denk hierbij aan de diensten van een uitvaartondernemer die een contract heeft met de verzekeringsmaatschappij. Als u een kapitaalverzekering afsluit, wordt door de verzekeraar een vooraf bepaald bedrag uitgekeerd. Een voordeel hiervan is dat u vrij bent in alle keuzes die u maakt met betrekking tot de uitvaart. 

Wat past het beste bij uw situatie? 

Nu dat u weet hoe wat een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering inhouden, stelt u zichzelf misschien de volgende vraag: "Heb ik een overlijdensrisicoverzekering nodig, een uitvaartverzekering of allebei?" Het antwoord op deze vraag hangt van een aantal zaken af, zoals uw leeftijd, gezinssituatie en hoeveel spaargeld u en uw partner hebben. Wilt u weten wat de beste keuze is voor uw situatie? Dan helpen wij u graag! U kunt ons telefonisch bereiken via 0299-393322 of per e-mail via info@heeres.nl. Dan kijken wij samen met u naar de beste oplossing voor uw situatie. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag