Nieuw pensioenstelsel: hoe ziet deze eruit en wanneer gaat deze in?

Sinds 1 juli 2023 is de nieuwe pensioenwet van kracht. De veranderingen die deze nieuwe hervormingen met zich meebrengen worden stap voor stap ingevoerd en daarom zetten wij de belangrijkste veranderingen op een rijtje. 

Nieuws
Datum: 20-10-2023

Wat gaat er veranderen? 

Belangrijk om te weten is dat deze hervormingen geleidelijk in worden gevoerd en dat pensioenfondsen tot 1 januari 2028 hebben hieraan te voldoen. Maar wat zijn de belangrijkste veranderingen? 

- Een eigen pensioenspaarpot: de eerste veranderingen is dat iedereen straks een eigen pensioenspaarpot heeft. Bent u aangesloten bij een pensioenfonds? Dan zullen jij en je werkgever daar de premies in storten. Uw geld wordt door het pensioenfonds belegt, maar u bepaalt uiteraard zelf hoeveel risico u wilt nemen. U pensioenuitkering kan dan ook variëren afhankelijk van het rendement op uw belegging. Wat u moet inleggen in deze pensioenspaarpot staat namelijk vast, maar de hoogte van de uitkering niet. 

- Bedrag uitkeren op pensioendatum: een andere verandering is dat het mogelijk wordt om op de datum dat uw pensioen ingaat een deel van uw opgebouwde pensioen uit te laten keren. Dit zou moeten ingaan vanaf juli 2024, echter kan deze datum nog veranderen. 

Goed om te weten is dat dit bedrag maximaal 10% van uw persoonlijke pensioenspaarpot mag zijn. Dit bedrag mag u uiteraard vrij besteden, dus mocht u een reis op uw bucketlist hebben staan of wilt u iets aan uw (klein)kinderen geven, dan is dit daar een mooi moment voor. Uiteraard kan dit geld ook naar een verhuizing of verduurzaming gaan of naar een aflossing van uw hypotheek. 

Dit klinkt allemaal positief, maar wees u ook bewust van de nadelen. Zo betekent dit uiteraard dat uw maandelijkse pensioenuitkeringen omlaaggaan. U heeft immers al een deel van de pensioenspaarpot opgenomen. Het kan ook zo zijn dat u in het jaar dat u dit bedrag laat uitkeren de belastingen hoger zijn of dat uw hiermee het recht op sommige uitkeringen verliest. 

- Extra sparen voor uw pensioen: een andere verandering is de mogelijk om meer te sparen voor uw pensioen. Dit is dit jaar al mogelijk. Zo kan dit bijvoorbeeld via een lijfrente. Dit geeft u veel flexibiliteit, omdat u zelf kunt bepalen hoeveel u jaarlijks inlegt en kunt u ervoor kiezen om uw geld te laten uitkeren in vijf jaar in plaats van twintig jaar. 

Pensioenwet zoals u kent 

Verder zijn er veel dingen die onveranderd blijven. Zo krijgt u na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd voor de rest van uw leven een pensioenuitkering en AOW. Ook blijft u pensioen opbouwen via uw werkgever als dit al de situatie was. 

Meer informatie? Wij helpen graag! 

Wilt u meer weten over het nieuwe pensioenstelsel en wat dit voor u betekent? Dan helpen wij u graag! U kunt ons bereiken via info@heeres.nl of via 0299-393322 en dan kijken wij samen naar de beste oplossing voor uw situatie. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag