NHG in 2024 omhoog: wat zijn de voordelen?

Positief nieuws voor woningzoekers: de grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is sinds 1 januari 2024 gestegen. Deze grens stijgt van € 405.000 naar € 435.000. Wij gaan in deze blog verder in op deze stijging en de voordelen van een hypotheek met NHG. 

Nieuws
Datum: 08-02-2024

NHG: hoe zit het ook alweer? 

Voordat wij verder ingaan op de stijging van de NHG willen wij eerst even herhalen wat een NHG ook alweer inhoudt en wat hier de voordelen van zijn.  

Een hypotheek met NHG is namelijk een soort vangnet dat huiseigenaren beschermt wanneer betaalproblemen ontstaan als gevolg van bijvoorbeeld het overlijden van een partner, een echtscheiding of werkloosheid. Een NHG kan u dan ondersteuning bieden en voorkomen dat u uw huis gedwongen moet verkopen of dat u te maken krijgt met grote restschulden. Kortom: een NHG verkleint de risico's van het kopen van een huis. 

Door de stijging van de NHG-grens is dit nu dus voor meer woningzoekers mogelijk. Waar een hypotheek met NHG eerst alleen mogelijk was voor woningen met een woningwaarde tot € 405.000 is dit nu mogelijk voor een woningwaarde tot € 435.000. 

Kosten blijven hetzelfde 

Helaas komen veel dingen met een prijskaartje en de NHG is hierop geen uitzondering. Als u ervoor kiest om een hypotheek met NHG af te sluiten kost dit eenmalig 0,6% van het hypotheekbedrag. Echter mag u dit bedrag wel aftrekken bij de uw aangifte inkomstenbelasting. 

Daarnaast hoeft u voor een hypotheek met NHG minder hypotheekrente te betalen. Dit komt door het verlaagde risico dat u voor banken vormt. Gemiddeld is dit voordeel 0,4%. Hierdoor verdient u de eenmalige afsluitingskosten snel terug. 

Voordelen bij verduurzaming 

Tot slot is er nog een ander voordeel van het afsluiten van een hypotheek met NHG. Als u namelijk van plan bent om uw koophuis te gaan verduurzamen, dan maakt de NHG het mogelijk om 6% meer te lenen. Dit betekent dat u dus tot € 461.100 kunt lenen waarmee u energiebesparende maatregelen kunt financieren. Let wel op: de taxatiewaarde van uw woning, uw inkomen en de hoogte van uw hypotheekrente spelen ook een rol in het maximale bedrag dat u kunt lenen. 

Heeft u vragen? Wij helpen graag! 

Wilt u meer weten over de voordelen en de mogelijkheden van het afsluiten van een hypotheek met NHG? Dan helpen wij u graag! U kunt ons bereiken via 0299-393322 of per e-mail via info@heeres.nl en dan zoeken wij samen naar de beste oplossing voor uw situatie. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.