Nationale Hypotheek Garantie: wat is het en wat zijn de voor- en nadelen?

Iedereen die weleens een hypotheek heeft afgesloten of dat binnenkort wilt doen, weet dat er veel vormen zijn om uit te kiezen. Een daarvan is een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Omdat deze hypotheekvorm misschien voor u voordelig kan zijn, bespreken wij graag wat deze hypotheekvorm inhoudt en wat hier de voor- en nadelen van zijn. 

Nieuws
Datum: 30-01-2023

Wat is Nationale Hypotheek Garantie? 

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is eigenlijk een financieel vangnet. Er kan namelijk altijd een situatie ontstaan - zoals werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en een scheiding – die invloed heeft op uw financiële situatie. In dit geval staat de stichting achter deze NHG-regeling garant voor het geld dat u leent om de hypotheek te financieren. Dit neemt dus zowel bij u als de bank risico weg. 

Wanneer komt u in aanmerking voor een NHG-hypotheek? 

U komt in aanmerking voor een NHG-hypotheek als u aan de volgende criteria voldoet: 

- Uw hypotheek is niet hoger dan € 405.000. 

- De koopsom of de marktwaarde van uw huis is niet meer dan € 405.000. 

- Het huis is uw hoofdverblijf. 

Een extra mogelijkheid is het treffen van energiebesparende maatregelen. In dit geval mag u 6% meer lenen. In 2023 komt dit neer op maximaal € 429.300. Let wel op: dit geld moet dan ook echt volledig gebruikt worden voor energiebesparende maatregelen. 

Tijdelijk lagere woonlasten 

Zoals aangegeven kan een NHG-hypotheek uitkomst bieden als u werkloos raakt en daardoor niet meer in staat bent om uw hypotheek te betalen. In deze situatie kunt u onder voorwaarden een afspraak maken met de bank om uw hypotheekbetalingen tijdelijk te verlagen. Het verschil kunt u dan later weer betalen als u situatie weer stabiel is. 

NHG betaalt restschuld 

Wellicht wordt u door uw situatie gedwongen uw huis te verkopen. Het zou kunnen dat uw woning minder oplevert dan de hypotheekschuld die u moet betalen. Echter hoeft u deze schuld niet altijd zelf te betalen. Onder bepaalde voorwaarden betaalt de NHG dit verschil. 

Lagere hypotheekrente 

Doordat de NHG garant staat voor meerdere risico's, loopt dus ook de bank minder risico. Dit is terug te zien aan de hypotheekrente, waar u korting op krijgt. Deze korting kan oplopen tot 0,5%.  

Echter moet u wel eenmalig betalen als u een NHG-hypotheek afsluit. Dit is 0,6% van hypotheekbedrag. Dit bedrag mag u aftrekken bij de aangifte van uw inkomstenbelasting. 

Heeft u vragen? Wij helpen graag! 

Heeft u vragen over NHG en een NHG-hypotheek? Dan helpen wij u graag! U kunt contact met ons opnemen via 0299-393322 of via info@heeres.nl. Wij zoeken dan samen naar de beste keuze voor uw situatie. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag