Hypotheek in 2024: alle veranderingen op een rijtje

Bent u van plan om komend jaar een huis te kopen of heeft u al een hypotheek? Dan is het goed om te weten dat er op het gebied van hypotheken een aantal zaken gaan veranderen in 2024. Deze veranderingen zetten wij in deze blog voor u op een rijtje. 

Nieuws
Datum: 04-01-2024

Verruiming voor energiezuinig huis 

Vanaf 2024 hangt uw hypotheek mede af van het energielabel van het huis dat u koopt. Hoe beter het energielabel is, hoe meer u kunt lenen zonder extra voorwaarden. Zo kunt u bij een woning met energielabel C of D € 5000 extra krijgen en bij een woning met energielabel A en B € 10.000 extra.  Is het een super duurzame woning dan kan dit bedrag zelfs oplopen tot                    € 50.000 wanneer u een huis met energielabel A++++ heeft met een energieprestatiegarantie van tenminste 10 jaar. 

Verruiming voor huizen met slechter energielabel 

Niet alleen bij een hoog energielabel kunt u meer lenen, ook bij een laag energielabel is het mogelijk om een groter bedrag te lenen. Echter moet dit bedrag besteed worden aan verduurzaming. Als u een woning heeft met energielabel A of B kunt u € 10.000 extra lenen voor verduurzaming. Voor huizen met energielabel C en D stijgt dit bedrag naar € 15.000 en dit neemt zelfs toe tot  € 20.000 voor huizen met energielabel E, F en G. Heeft u een woning zonder energielabel? Dan mag u maximaal € 10.000 extra lenen voor verduurzaming. 

Meer leenruimte voor alleenstaanden 

Ook met alleenstaanden die in 2024 een hypotheek willen afsluiten wordt rekening gehouden. Als u alleenstaand bent en een inkomen heeft van tenminste € 28.000, kunt u volgend jaar            € 16.000 meer lenen. Met dit wordt alleenstaanden iets meer financiële ruimte geboden tijdens het kopen van een woning. 

Maximaal leenbedrag NHG omhoog 

Dit jaar kon u bij het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) maximaal € 405.000 lenen. Komend jaar stijgt dit bedrag naar maximaal € 435.000. Ook dit bedrag kan nog stijgen naar maximaal € 461.100 als u van plan bent te gaan verduurzamen. 

Hypotheek bij studieschuld 

Wanneer u een studieschuld heeft is het niet mogelijk om net zoveel te lenen als zonder een studieschuld. Echter gaat de manier waarop de studieschuld wordt meegewogen in 2024 veranderen. Op dit moment kijkt de bank naar het feitelijke schuldbedrag en telt deze een percentage daarvan op bij uw maandlasten. Vanaf volgend jaar gaat de bank uit van het daadwerkelijke bedrag dat u maandelijks betaalt. Dit is dus een andere methode, maar de verwachting is dat het uiteindelijk voor de uitkomst in veel gevallen weinig verschil maakt. 

Veranderingen m.b.t. overdrachtsbelasting 

Bent u onder de 35 jaar en gaat u zelf in het huis wonen dat u gaat kopen? Dan hoeft u ook in 2024 geen overdrachtsbelasting te betalen. Hierbij mag het huis dat u koopt niet duurder zijn dan  € 510.000. Vergeleken met dit jaar - € 440.000 - is dit een flinke stijging. Als u ouder bent dan 35 jaar of al een keer gebruik hebt gemaakt van deze regeling dan moet u 2% overdrachtsbelasting betalen over de koopsom. Dit percentage is 10% wanneer u niet van plan bent om zelf in de woning te gaan wonen, maar deze bijvoorbeeld koopt om te verhuren. 

Minimale toename hypotheekrenteaftrek 

De hypotheekrenteaftrek stijgt in 2024 een heel klein beetje, namelijk van 36,93% naar 36,97%. U heeft hier recht op als u uw lening aflost met een lineaire- of annuïteitenhypotheek.                  Als u een andere hypotheekvorm heeft maar deze heeft afgesloten voor 1 januari 2013 dan valt deze onder het overgangsrecht en mag u de betaalde rente blijven aftrekken. Wees u er wel van bewust dat dit maximaal 30 jaar kan. 

Vragen? Wij helpen u graag! 

Wilt u volgend jaar een huis kopen en heeft u vragen over de veranderingen met betrekking tot uw hypotheek? Dan helpen wij u graag! U kunt ons bereiken via 0299-393322 of per e-mail via info@heeres.nl.  

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag