Hoe verandert uw inkomen in 2024? Wij zetten het op een rijtje

Aan het begin van het jaar willen veel mensen graag weten hoe hun financiële plaatje voor het komende jaar eruit gaat zien. Daarom zoomen wij in deze blog in op de belangrijkste veranderingen in 2024 op het gebied van belastingen, kortingen en toeslagen zodat u een betere inschatting kan maken van uw inkomen dit komende jaar. 

Nieuws
Datum: 04-01-2024

Inkomstenbelasting 2024 

Om maar met de deur in huis te vallen: de inkomstenbelasting gaat dit jaar voor veel Nederlanders iets omhoog. Dit werkt namelijk als volgt. Voor de meeste Nederlanders zijn er voordat zij AOW ontvangen twee belastingschijven voor de inkomstenbelasting. Over de eerste € 75.624 die u komend jaar verdient, moet u 36,97% inkomstenbelasting betalen. Afgelopen jaar was dit 36,93% over een bruto-inkomen tot € 73.031.  

Dit houdt voor veel mensen dus in dat zij 0,04% meer belasting moeten betalen. In werkelijkheid gaat dit niet om een al te hoog bedrag: wie € 45.000 verdient, betaalt € 18 meer. Alles dat u boven de € 75.624 verdient moet u het hoge tarief over betalen. Dit blijft net zoals vorig jaar 49,5%. 

Belastingkortingen 2024 

Naast de stijgende inkomstenbelasting is er ook goed nieuws: de belastingkortingen nemen vorig jaar ook toe.  

In Nederland heb je namelijk zogenaamde heffingskortingen, oftewel bedragen waar geen belasting over betaald hoeft te worden. De hoogte van dit bedrag hangt af van uw brutosalaris. De meest voorkomende zijn de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.  

U heeft recht op de algemene heffingskorting wanneer u in Nederland loonbelasting of inkomstenbelasting betaalt. Dit betekent dus ook mensen die al met pensioen zijn. In 2024 stijgt deze korting naar maximaal € 3.366 (in 2023 € 3.070) als de pensioenleeftijd nog niet is bereikt en naar € 1.737 (in 2023 € 1.583) als de pensioenleeftijd wel is bereikt. Als u weinig of geen inkomen heeft, wordt dit bedrag door de Belastingdienst onder bepaalde voorwaarden uitbetaalt. 

Wie nog geen AOW ontvangt, komt vaak ook in aanmerking voor arbeidskorting. In 2024 is deze maximaal € 5.538. Dit is een toename vergeleken met de € 5.052 in 2023. Verder zijn er ook nog andere kortingen voor bepaalde specifieke groepen zoals de Inkomensafhankelijke combinatiekorting, de ouderenkorting, de jonggehandicaptenkorting en de levensloopverlofkorting. 

Toeslagen in 2024 

Tot slot komt u wellicht in aanmerking voor toeslagen. Ook hierbij is uw bruto-inkomen doorslaggevend voor uw recht op toeslagen en de hoogte van de toeslagen. 

Verder gaan de bedragen van de huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget in 2024 omhoog. De zorgtoeslag gaat echter omlaag. De reden hiervoor is dat deze in 2023 eenmalig extra is verhoogd en deze extra verhoging vervalt in 2024. 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag! 

Wilt u meer weten belastingen, kortingen en toeslagen in 2024? Dan helpen wij u graag! U kunt ons telefonisch bereiken via 0299-393322 of per e-mail via info@heeres.nlen dan zoeken wij samen naar de beste oplossing voor uw situatie. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag