Geen jubelton: andere manieren om uw kind financieel te ondersteunen

Tijdens deze woningcrisis waar wij inzitten, is het begrijpelijk om uw kind te willen ondersteunen bij de aankoop van hun woning, als dit financieel mogelijk is uiteraard. De bekende jubelton zal vanaf 1 januari 2024 echter verdwijnen. Daarom bespreken wij in deze blog andere manieren om uw kind een steun in de rug te geven op de woningmarkt. 

Nieuws
Datum: 03-11-2023

Eenmalige schenkingsvrijstelling met een vrij bestedingsdoel 

Als ouders mag u uw kind eenmalig belastingvrij een schenking geven zonder specifiek bestedingsdoel. Dit jaar mag dit tot een bedrag van € 28.947, het bedrag voor 2024 is nog niet bekend. Een voorwaarde hiervoor is wel dat uw kind tussen de 18 en 40 jaar oud moet zijn. 

Jaarlijkse vrijstelling 

U kan daarnaast gebruik maken van de jaarlijkse vrijstelling, waarbij u een belastingvrije schenking kan doen tot een bedrag van € 6.035. Het is mogelijk een groter bedrag te schenken, maar boven de € 6.035 is dit dus niet belastingvrij. Voor deze schenking geldt geen leeftijdsgrens. 

Familiehypotheek 

Naast eenmalige of jaarlijkse schenkingen is een ander alternatief een leen-/schenkconstructie. Dit wordt een familiehypotheek genoemd. Hiermee kunt u uw kind helpen doordat zij een deel van het hypotheekbedrag onderhands lenen van u. U kunt in de rente en looptijd in overleg met uw kind vaststellen net zoals de voorwaarden voor de lening. 

Als ouder heeft u hierbij de keuze om de rente die u kind betaald heeft (deels) terug te schenken aan uw kind, dit moet echter wel binnen de grenzen van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling. De betaalde rente voor het kind is verder ook fiscaal aftrekbaar. Let wel op: hiervoor moeten wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Zo moet bijvoorbeeld de rente marktconform zijn. 

Meetekenen op de hypotheek 

Tot slot kunt u hypotheekakte van uw kind meetekenen. Hiermee staat u garant voor de hypotheek als uw kind deze niet meer kan betalen.  

Vragen? Wij helpen u graag! 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om uw kind financieel te ondersteunen bij de aankoop van een woning? Dan helpen wij u graag! U kunt contact opnemen via 0299-393322 of via info@heeres.nl 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag