Fiscaal voordelig sparen voor pensioen: hoe werkt het?

Ongeacht of u in loondienst werkt of zelfstandige bent heeft u mogelijkheden om fiscaal voordelig te sparen of beleggen voor uw pensioen. Wij gaan in deze blog in op de extra ruimte die de nieuwe pensioenregels bieden en hoe u zelfs dit jaar hier nog van kunt profiteren. 

Nieuws
Datum: 01-12-2023

Nieuwe pensioenwet 

Door de nieuwe pensioenwet, die 1 juli dit jaar is ingegaan, zijn fiscale regels verandert en dit kan dus positieve gevolgen hebben voor uw jaarruimte. Dit geldt ook voor de ruimte in de zogenaamde "derde pijler". Hiermee wordt gerefereerd aan geld voor later dat u zelf fiscaal voordelig opbouwt met bijvoorbeeld lijfrente of banksparen. De ruimte om uw pensioenpotje uit te breiden is dus toegenomen. 

Pensioen opbouwen in loondienst 

Wie in loondienst werkt, bouwt in de meeste gevallen pensioen op via uw werkgever en ook u heeft hier misschien ervaring mee. Echter is dit niet altijd het bedrag dat door de overheid is vastgesteld als het fiscaal maximum. In dit geval heeft u jaarruimte en deze ruimte mag u benutten door geld te storten in een bankspaarproduct of een lijfrente. Hierbij betaalt de fiscus mee: dit geldbedrag is namelijk aftrekbaar en zal terug te zien zijn in uw belastingaangifte. Tot slot hoeft u ook geen vermogensbelasting te betalen over dit ingelegde bedrag. 

Wilt u weten wat uw jaarruimte is? Om dit te berekenen heeft u uw factor A over 2022 nodig. Deze kunt u zien op het Uniform Pensioen Overzicht (UPO). Een berekening kunt u maken via de website van de Belastingdienst

Sparen voor uw pensioen als zelfstandige 

Als zelfstandige bouwt u uiteraard geen pensioen op bij een werkgever. U moet hiervoor zelf geld opzijzetten. Tot en met 2022 deden veel zelfstandigen dit via de oudedagsreserve, echter is deze mogelijkheid vervallen. Om nu in 2023 fiscaal voordelig te sparen voor later zijn er opties zoals lijfrente en banksparen. Om hierbij uw ruimte te berekenen heeft u uw aangifte en jaarrekening over 2022 nodig.  

Tips 

Tot slot hebben wij nog twee tips voor het benutten van uw jaarruimte. Zo mag u de gemiste jaarruimtes van de afgelopen tien jaar inhalen als u nog niet eerder iets mee heeft gedaan. Dit wordt ook wel een reserveringsruimte genoemd. Hiermee kunt u dus mogelijke pensioentekorten over deze jaren nog compenseren. Daarnaast moet u inkomstenbelasting betalen over de lijfrente als u lijfrente uit gaat keren. Bent u een AOW'er? Dan heeft u een voordeliger belastingtarief waardoor u per saldo een belastingvoordeel heeft. 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag! 

Weet u niet precies of het gunstig is voor u om geld in te leggen en/of hoeveel? Dan helpen wij u graag! U kunt ons telefonisch bereiken via 0299-393322 of per e-mail via info@heeres.nl. Dan bespreken wij samen de beste optie voor uw situatie. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag