Een beëindigde relatie: wat zijn de financiële gevolgen?

Er zijn nieuwe ontwikkelingen op het gebied van relaties. Zo is het aantal scheidingen op het laagste punt sinds 1980. Toch is hiermee niet het hele beeld geschetst. Ondanks dit gegeven neemt het aantal ouders met jonge kinderen dat uit elkaar gaat toe. Hoe zit dit en wat betekent dit ook financieel? Wij bespreken het in deze blog. 

Nieuws
Datum: 04-01-2024

Meer breuken onder ongehuwde stellen 

Deze stijging komt doordat steeds meer stellen ongehuwd samenwonen of een geregistreerd partnerschap hebben. Dit verandert ook niet met de komst van kinderen. Daarom worden deze relatiebreuken, hoewel zij net zo vervelend zijn en net zoveel gevolgen hebben, niet meegeteld als echtscheidingen. 

De minste scheidingen komen voor onder ouders die bij de geboorte van hun kind al getrouwd waren. Zo blijkt uit onderzoek dat 92% van de getrouwde stellen die in 2013 een kind kregen in 2019 nog samen zijn. Dit percentage was lager onder ongehuwde stellen, namelijk 84%.

De financiële impact van een scheiding 

Wat voor constructie dan ook, een scheiding is een emotioneel proces. Echter komt er meer dan alleen emoties bij kijken. De financiële consequenties van een scheiding kunnen niet vergeten worden. Denk alleen al aan de kwestie van het huis. Wie blijft in het huis wonen? Kan deze persoon in zijn eentje de lasten dragen? Uiteraard moeten ook zaken als alimentatie, de woonsituatie van de kinderen en het verdelen van het vermogen behandeld worden. 

Hulp nodig? Wij helpen graag! 

Wij begrijpen dat de emotionele gevolgen van een echtscheiding al zo heftig zijn dat je misschien geen ruimte hebt om ook aan de financiële gevolgen te denken. Daarom nemen wij deze zorgen graag bij je weg. Heb je bijvoorbeeld zorgen over je hypotheek of het dragen van de lasten? Dan helpen wij je graag. Je kunt contact met ons opnemen via 0299-393322 of per e-mail via info@heeres.nl en dan kijken wij samen naar de beste optie voor jouw situatie. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag