Cybersecurity maand: 5 tips om jouw cyberveiligheid te verbeteren

Ook dit jaar zijn er de nodige datalekken en vooral cyberaanvallen, wat laat zien dat cyberveiligheid van groot belang is en hier zorgvuldig mee om moet worden gegaan. Omdat ook wij databeveiliging een belangrijk onderwerp vinden en de ernstige gevolgen van een datalek willen voorkomen, delen wij in deze blog 5 tips om cybercriminelen buiten de deur te houden. 

Nieuws
Datum: 11-10-2022

1. Gebruik een sterke en beschermende Password Manager 

In een tijd waarin 80% van alle datalekken worden veroorzaakt door zwakke wachtwoorden, is het cruciaal om sterke, unieke wachtwoorden voor al je accounts te hebben. Password Manager is hiervoor een oplossing. Wellicht heb je er nog nooit van gehoord, maar het kan een hoop ellende besparen. Dit zijn namelijk versleutelde databases die meestal een complex wachtwoord gebruiken waarmee al je andere wachtwoorden beschermd worden. Je kunt hiermee ingewikkelde wachtwoorden voor je accounts laten genereren zonder dat je deze hoeft te onthouden. 

2. Maak zoveel mogelijk gebruik van Multi-Factor Authentication 

Hoewel password managers een handige manier is om je accounts en informatie te beschermen, zijn er nog meer maatregelen die je kunt treffen om je data veilig te houden. Een van deze manieren is Multi-Factor Authentication (MFA). MFA voegt een extra beveiligingslaag toe aan je account. Denk aan een verificatiecode per e-mail of een code per SMS. Doordat je twee of meer apparaten nodig hebt, maak je je account minder toegankelijk voor hackers en is je data nog veiliger. 

3. Maak een back-up van je data 

Het niet opslaan van je data is als het slechts hebben van één huissleutel voor het gehele gezin. Als de sleutel, of in dit geval de data, kwijtraakt vanwege bijvoorbeeld schade of fraude is alle informatie kwijt. Daarom is een back-up van je data essentieel. Een bekende vuistregel hierbij is de ''3-2-1'' regel, die inhoudt dat je drie kopieën van je data maakt: eentje op je computer, eentje op een externe schijf en eentje op een off-site locatie zoals een cloud of server. 

4. Houd je apparaten up to date 

Software en hardware fabrikanten brengen regelmatig updates uit die gericht zijn op het fixen van bugs waar gebruikers last van hebben. Echter bevatten deze updates ook beveiligingsmaatregelen om je data te beschermen tegen cybercriminelen. De meeste apps en systemen bieden een soort automatische update aan, die worden gedownload en geïnstalleerd zodra ze beschikbaar zijn. Achterhaalde software gebruiken is dus een groter risico, aangezien je dan gevoeliger bent voor een datalek. 

5. Niet zomaar klikken op links 

Misschien heb je het zelf weleens meegemaakt: je ontvangt een e-mail die van een betrouwbare bron lijkt te zijn met een link erin. Heel belangrijk is dat je niet zomaar op deze link klikt. Wat je het beste kan doen is je muis vegen over de link en het e-mailadres van de afzender controleren. Lijkt het verdacht? Klik dan zeker niet op de link en verwijder de e-mail. Vraag desnoods een betrouwbaar persoon om advies. Sommige e-mailproviders hebben phishing en spam tags die zulke e-mails automatisch rapporteren. Toch is het belangrijk om ook in deze situatie goed op te blijven letten. Voorkomen is nou eenmaal beter dan genezen, zeker als het om datalekken gaat. 

Vragen? Wij helpen je graag! 

Wil jij meer weten over hoe je jezelf of je bedrijf kan beschermen tegen datalekken? Dan helpen wij je graag. Je kunt ons telefonisch bereiken via 0299-393322 of per e-mail via info@heeres.nl en dan gaan wij kijken naar de beste oplossing voor jouw situatie. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag