Brand voorkomen in uw bedrijfspand: 5 tips

Een brand in het bedrijfspand is voor elke ondernemer een horrorscenario. Naast de veiligheidsrisico's voor u en uw werknemers kan dit ook de continuïteit van uw onderneming in gevaar brengen als belangrijke documenten en apparatuur verloren raken en werkzaamheden stil komen te staan. Om een brand te voorkomen delen wij in deze blogs vijf tips om de brandveiligheid van uw onderneming te verbeteren. 

Nieuws
Datum: 22-08-2023

1. Zorg voor genoeg rookmelders 

Rookmelders zijn cruciaal voor het signaleren van een brand. Het is dan ook niet voor niets dat deze sinds 1 juli 2022 verplicht zijn in elke woning. Hoewel dit niet verplicht is voor bedrijfspanden, moeten in de ruimtes op vluchtroutes wel rookmelders hangen. In het kader van brandveiligheid is het een verstandige keuze om te investeren in meerdere rookmelders verspreid door het gebouw.

 Door rookmelders wordt een brand namelijk sneller ontdekt en kunnen u en uw medewerkers sneller in veiligheid worden gebracht. Een klein vuurtje kan zich heel snel ontwikkelen tot een grote brand. Maar pas als u weet dat er brand is, kunt u daarnaar handelen. Wanneer u direct gewaarschuwd wordt als er rook en/of brand is, heeft u de kans om van een mogelijk enorm drama een veel kleiner incident te maken. Door zelf snel te gaan blussen of de hulpdiensten in te schakelen, voorkomt u misschien dat het kantoor, alle voorraden of zelfs het pand in de as gelegd worden.

Twijfelt u over waar u de rookmelders moet plaatsen? Kijk dan eerst naar de overheidseisen voor uw bedrijf en de bouwverordening van uw gemeente. Eisen met betrekking tot brandveiligheid staan hierin opgeschreven. Ook kan de verzekeraar brandpreventie eisen hebben gesteld.  
Verder zijn de volgende plekken verstandige plekken om rookmelders te plaatsen: elke gang, ingang en in ruimtes waar het risico op brand het grootst is. Denk bijvoorbeeld aan machineruimtes, opslagruimtes of simpelweg de keuken. 

2. Informeer werknemers over brandveiligheid 

Kennis is macht en dit geldt ook zeker voor brandveiligheid. Veel branden bij bedrijfspanden worden namelijk veroorzaakt door onoplettendheid van werknemers. Investeer dan ook zeker in een veilige manier van werken en in uw veiligheidsprocedures. 

Belangrijk hierbij is het voorlichten en trainen van werknemers om zich bewust te worden van veiligheidsrisico's en veiligheidsmaatregelen, zodat zij gevaar sneller kunnen voorkomen, herkennen en oplossen. 

3. Houd uw bedrijfspand veilig 

Brandstichting is een belangrijke oorzaak van branden. Neemt u namelijk maatregelen om ervoor te zorgen dat anderen uw bedrijfspand niet kunnen betreden? Denk hierbij aan het sluiten van ramen en deuren als iedereen het pand verlaat en het installeren van gecertificeerde inbraakalarmen. Door middel van een brandinstallatiesysteem wordt een brand zo snel mogelijk herkend en wordt een blussysteem geactiveerd als er vuur ontstaat. 

4. Ga veilig om met materialen 

Heeft u een opslagplaats voor gevaarlijke of brandbare stoffen? Ga hier dan veilig mee om. Opslag van deze materialen of containers met afval zijn een risico voor brandstichting. Sla materialen en afvalcontainers daarom op in een afgesloten ruimte indien mogelijk. Als dit niet mogelijk is, zet uw afvalcontainers dan minimaal 10 meter van de muur en gebruik onbrandbare containers om verdere verspreiding van de brand te voorkomen. Houd de containers dicht en sluit ze af na werktijd zodat er geen brandbare objecten in kunnen worden gegooid. De opslag van gevaarlijke en brandbare stoffen moet voldoen aan PGS- en PCR-normen. 

5. Zorg voor veilige elektrische installatie 

Een elektrische installatie die niet op orde is kan brand veroorzaken. Controleer dan ook vooral of uw installatie aan de wettelijke eisen voldoet. Zo zijn verlengsnoeren en verdeeldozen alleen bedoeld als tijdelijke oplossingen omdat langdurig gebruik tot brandgevaar leidt. Er is namelijk vaak veel meer vermogen aangesloten dan wat het stopcontact eigenlijk aankan en de kans dat de zekering niet meer werkt is groter. Bij veel weerstand ontstaat er brand. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar stop geen verlengsnoer in een verlengsnoer en rol haspels helemaal af.  

Verder is een schone omgeving belangrijk voor brandveiligheid. Houd de elektrische installatie stofvrij en sluit de meterkast goed en schoon af. Laat de technische installatie regelmatig controleren, vervang kapotte apparatuur en knipperende of kapotte tl-buizen.  

Heeft u vragen? Wij helpen graag! 

Heeft u vragen over brandveiligheid en wat voor verzekeringen hierbij belangrijk zijn? Dan helpen wij u graag! U kunt ons bereiken via 0299-393322 of via info@heeres.nl en dan zoeken wij samen naar de beste oplossing voor uw situatie. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag