Bent u onderverzekerd? Controleer het voordat dit u duur komt te staan

Heeft u deze zomer wat tijd voor huishoudelijke taken? Vergeet dan niet het controleren van uw inboedelverzekering aan uw to-do lijstje toe te voegen. Zonder dat u het doorheeft neemt de waarde van uw bezittingen namelijk toe. Hierdoor kunnen er vervelende situaties ontstaan als u schade oploopt, zelfs als de schade binnen het verzekerde bedrag valt. Wij leggen dit uit in deze blog. 

Nieuws
Datum: 15-06-2023

U bent goed verzekerd... toch? 

"Huh, maar ik ben toch voldoende verzekerd?” Wij snappen deze vraag en leggen daarom graag uit hoe dit werkt. Stelt u voor dat u een aantal jaar geleden uw inboedel heeft verzekerd voor € 60.000. Naarmate de tijd vordert, neemt de waarde hiervan toe en de werkelijke waarde is dan ook inmiddels € 80.000. 

Onverwachts ontstaat er schade door brand en een schade-expert schat de schade op €20.000. Dit valt makkelijk binnen het verzekerde bedrag van € 60.000 toch? Dit is waar het addertje onder het gras naar boven komt. U bent in deze situatie namelijk maar verzekerd voor 75% (€ 60.000) van uw werkelijke inboedel (€ 80.000). Dit betekent dat de verzekeringsmaatschappij ook maar 75% van de schade uit hoeft te keren. Hierdoor zou u van de € 20.000 schade dus maar € 15.000 uitgekeerd krijgen als schadevergoeding (€ 20.000 - € 5000 = € 15.000). 

Hoe zit het met de opstalverzekering? 

Hoe vervelend zou het zijn als dit gebeurt? Echter kunnen er nog vervelendere situaties ontstaan. Als u de afgelopen jaren zonnepanelen heeft laten plaatsen of een serre heeft laten aanbouwen, is de herbouwwaarde van uw woning flink omhooggegaan. Geef dit dan ook zeker door aan de opstalverzekeraar, anders kan het verschil tussen de daadwerkelijke schade en de schadevergoeding nog groter zijn. 

Inboedel- en herbouwwaardemeter als oplossing 

Er is een simpele manier om deze problemen te voorkomen. U kunt namelijk een inboedelwaardemeter en een herbouwwaardemeter invullen. Bij de meeste verzekeraars zijn deze vijf jaar geldig. Deze verzekeraar biedt u dan de garantie dat er geen beroep op onderverzekering wordt gedaan. 

Hierbij kan het wel per verzekeraar verschillen tot hoever deze garantie gaat. Er zijn namelijk een aantal wijzigingen die altijd doorgegeven moeten worden. Dit is het geval bij een grote serre. 

Hulp nodig? Wij helpen graag! 

Wilt u weten of u onderverzekerd bent? Dan helpen wij u graag! U kunt ons bereiken via 0299-393322 of via info@heeres.nl. Dan zorgen wij er samen voor dat u voldoende verzekerd bent. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag