AOW in 2024: wat te verwachten

Elk jaar op 1 januari en 1 juli worden de bedragen van de AOW aangepast en dit betekent dat er al voorspellingen worden gedaan over de hoogte van de AOW het komende jaar. In deze blog gaan wij in op de mogelijke hoogte van de AOW – en waarom deze dit keer moeilijk te voorspellen is – en hoe het zit met de AOW-leeftijd. 

Nieuws
Datum: 01-12-2023

Veranderingen AOW moeilijk te voorspellen 

De hoogte van de AOW is dit keer moeilijk te voorspellen en wij zullen uitleggen waarom. De hoogte van de AOW is namelijk gebaseerd op het minimumloon en omdat de regels hiervan komend jaar veranderen is het moeilijk om de impact hiervan op de hoogte van de AOW in te schatten. Op dit moment is er namelijk een minimumloon per maand. Vanaf 2024 komt er een minimum uurloon. Hierdoor is het nog onduidelijk wat dit betekent voor de maandelijkse AOW-bedragen. Sommige experts hebben hun verwachtingen uitgesproken en verwachten een stijging van 3,75% netto. Echter zal er pas half december zekerheid zijn, wanneer de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de bedragen bekendmaakt.  

Hoe zit het met uw pensioen? 

Ook u heeft wellicht als aanvulling naast uw AOW pensioen opgebouwd bij uw werkgever. Hierbij hangt het van uw pensioenfonds af of uw aanvullende pensioen in 2024 omhooggaat. Bijvoorbeeld de PFZW aangekondigd dat zij van plan zijn de pensioenuitkering met 4,8% te verhogen. De fondsen voor de sector metaal en techniek (PMT en PME) verwachten een stijging van 3,3%. Als wij kijken naar de vijf grootste pensioenfondsen is het alleen BpfBouw bij wie de pensioenbedragen in 2024 niet omhooggaan.  

AOW-leeftijd 

Een belangrijk aspect van de AOW is de AOW-leeftijd, oftewel de leeftijd waarbij je recht het op een AOW-uitkering. Deze AOW-leeftijd hangt af van uw leeftijd. Bent u geboren na 28 februari 1957? Dan stijgt de AOW-leeftijd in 2024 naar 67 jaar.  

Pensioen: hoe zit het met hypotheekrenteaftrek? 

Er zijn andere belastingregels van toepassing als u met pensioen bent. Dit betekent dat u minder inkomstenbelasting betaalt over een deel van uw inkomen. Hoewel dit in eerste instantie positief klinkt, kan dit nadelige gevolgen hebben als u nog hypotheekrente af mag trekken. In deze situatie moet u namelijk netto meer betalen voor uw hypotheek.  

Heeft u vragen? Wij helpen graag! 

Wilt u straks na de bekendmaking van de AOW-bedragen weten wat dit voor u betekent of heeft u vragen over uw pensioen en uw hypotheekrenteaftrek? Dan helpen wij u graag! U kunt ons telefonisch bereiken via 0299-393322 of per e-mail via info@heeres.nl. Dan kijken wij samen naar de beste opties voor uw situatie. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag