Afschaffing oudedagsreserve: wat betekent dit voor mij?

Het was al aangekondigd, maar op Prinsjesdag is het dan toch echt realiteit geworden: de fiscale oudedagsreserve (FOR) wordt vanaf 2023 afgeschaft. Hierdoor vervalt de mogelijkheid voor ZZP'ers om fiscaal voordelig hun pensioen op te bouwen zonder dat het bedrag meteen apart gezet moet worden. Maar wat betekent deze verandering in de praktijk? Dat lees je in deze blog. 

Nieuws
Datum: 04-10-2022

Reminder: hoe werkt de FOR ook alweer? 

Voordat we gaan bespreken wat deze afschaffing betekent, leggen we eerst even uit hoe de FOR ook alweer in zijn gang gaat. Je kunt hier dus als ZZP'er gebruik van maken. Dit houdt in dat je jaarlijks een percentage van je ondernemingswinst opzij zet. Dit was in 2022 9,4% met een maximum van € 9632. Over dit bedrag betaal je dus op dit moment geen inkomstenbelasting. Ook hoeft het geld niet meteen opzijgezet te worden voor je pensioen, dit mag in de onderneming blijven. 

Afrekenmoment 

Uiteraard is er wel ooit een moment dat er afgerekend moet worden bij de fiscus. Dit vindt over het algemeen plaats wanneer de zelfstandige stopt met de onderneming. In dat geval wordt er belasting geheven over de totale opgebouwde reserve. Je hebt dan de keuze om de opgebouwde FOR te storten in een lijfrente. Omdat de lijfrente-uitkeringen belast zijn, moet je de belasting gespreid betalen. Goed om te weten is dat je de FOR ook tussentijds, bijvoorbeeld jaarlijks, kunt inleggen in een lijfrente. 

Nadelen FOR 

Onderzoek heeft uitgewezen dat maar liefst een derde van de ZZP'ers gebruik maakt van de FOR. Echter bleek wel dat drie van de tien ZZP'ers die hier gebruik van maakt, geen geld apart zet. Een even grote groep zet alleen een deel apart. Dit maakt het onduidelijk hoe deze groepen moeten afrekenen bij de fiscus. Ook opvallend is dat een op de tien ZZP'ers er helemaal niet van op de hoogte is dat er ooit afgerekend moet worden. Een nadeel van de FOR is dan ook dat het een mooie aftrekpost is, maar dat de gevolgen niet duidelijk zijn en er in veel gevallen helemaal geen pensioen wordt opgebouwd. 

Afschaffing FOR: wat nu? 

Nu dat de FOR definitief per 2023 wordt afgeschaft, is de vraag wat dit in de praktijk betekent.      Als eerste is het goed om te weten dat in belastingjaar 2022 je de FOR nog kan gebruiken. Heb je inmiddels een grote FOR opgebouwd binnen je bedrijf? Dan is het verstandig om met je boekhouder of financieel adviseur te bespreken welke stappen je het beste kunt zetten en hoe je in de toekomst verder je pensioen op kan bouwen. 

Lijfrente als alternatief 

Nu dat de FOR over een aantal maanden geen optie meer is, overweeg je misschien om in te leggen in een lijfrente. Op dit moment wordt de nieuwe Wet toekomst pensioenen in de Tweede Kamer besproken. Met deze wet zal de jaarruimte flink uitgebreid worden, wat het makkelijker maakt voor ZZP'ers om pensioen op te bouwen. Een belangrijk verschil met de FOR is wel dat in dit geval het geld niet meer beschikbaar is wanneer je krap bij kas zit of wil investeren. Dit is als stok achter de deur bedoelt zodat dit geld echt weg wordt gezet voor je gouden jaren. 

Heb je vragen? Wij helpen graag! 

Wil je meer weten over de afschaffing van de FOR of wil je weten hoe je als ZZP'er pensioen op kan bouwen? Dan helpen wij je graag! Je kunt ons telefonisch bereiken via 0299-393322 of per e-mail via info@heeres.nl en dan helpen wij jou de beste oplossing te vinden voor je situatie. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag