Zorgen om de gezondheid of veiligheid van je werknemers? Je bent niet de enige!

Het is een scenario waar geen enkele werkgever aan wil denken: een werknemer die (heftig) gewond raakt. Toch is dit een scenario dat werknemers meer bezighoudt dan gebruikelijk. Een krappe arbeidsmarkt zorgt nou eenmaal voor grote werkdruk onder personeel en als vermoeidheid om de hoek komt kijken is een ongeluk snel gebeurd. Hoe je als werkgever met deze zorgen om moet gaan lees je in deze blog. 

Nieuws
Datum: 30-08-2022

Veel zorgen onder ondernemers 

Als je je als werkgever druk maakt om bedrijfsongevallen, ben je zeker niet de enige. Zo blijkt 34% van de ondernemers zich zorgen te maken over mogelijke ongelukken, blijkt uit onderzoek. Dit percentage ligt hoger dan normaal. Vooral sectoren als de bouw en de industrie zijn extra kwetsbaar voor ongelukken. Dit komt omdat in deze vakgebieden veel met machines wordt gewerkt, maar ook veel zwaar tilwerk wordt gedaan waarbij de kans om uit te glijden of te struikelen altijd aanwezig is. De gevolgen hiervan kunnen verschillend zijn, maar de allerergste zijn uiteraard blijvende arbeidsongeschiktheid of overlijden. 

Preventie met een RI&E 

Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het belangrijk om de situatie op je werkvloer in kaart te brengen en zo maatregelen te treffen om op ongelukken te anticiperen. Dit doe je dan ook aan de hand van een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Hierin kaart je aan wat de risico's zijn die je werknemers lopen en welke handelingen nodig zijn om deze risico's te beperken. Dit is een zeer belangrijke plicht, want de Arbeidsinspectie kan je onderneming een boete opleggen als hier niet aan is voldaan. Daarnaast gaat ook de verzekering ervan uit dat je aan deze plicht voldoet en als dit niet zo is, kan dit in het ergste geval invloed hebben op de hoogte van je schade-uitkering. 

Zorgplicht 

Je kunt als werkgever aansprakelijk zijn voor een bedrijfsongeval als je niet aan de zorgplicht hebt voldaan. Heb je bijvoorbeeld voldoende voorzorgsmaatregelen getroffen en gezorgd voor een veilige werkomgeving? Waren de voorschriften duidelijk? Heb je alle machines en apparatuur waar jij en je werknemers gebruik van maken gecontroleerd? Houd er rekening mee dat werknemers in ons land wettelijk goed beschermd zijn. Je bent uiteraard niet aansprakelijk als een ongeluk het gevolg is van opzettelijk roekeloos gedrag, maar dit komt niet vaak voor. 

Opties voor verzekeringen 

Als er een bedrijfsongeval plaatsvindt binnen je onderneming en de werknemer stelt jou verantwoordelijk, kun je een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekeringen voor bedrijven (AVB). Als je medewerkers hebt die regelmatig op de weg te vinden zijn kan het ook handig zijn om een speciale verzekering werkgeversaansprakelijkheid motorrijtuigen af te sluiten. Daarnaast heb je ook de optie om voor een collectieve bedrijfsongevallenverzekering te kiezen. Deze keert dan het bedrag uit aan je werknemer of diens nabestaanden als er sprake is van arbeidsongeschiktheid of overlijden. 

Vragen? Wij helpen graag! 

Ben je ondernemer en heb je zorgen om bedrijfsongevallen en wil je weten welke verzekeringen het meest geschikt zijn voor jouw onderneming? Dan helpen wij je graag! Neem telefonisch contact via 0299-393322 of per e-mail via info@heeres.nl en dan zoeken wij samen naar de beste oplossing voor jouw situatie. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag