Weet u welke zakelijke risico's u loopt?

Als eigenaar van een bedrijf weet u als geen ander hoe belangrijk het is om risico's te voorkomen die het voortbestaan van uw bedrijf in gevaar kunnen brengen. Een belangrijke stap om risico's te voorkomen is door deze te verzekeren. Maar hoe weet u welke risico's voor uw bedrijf van toepassing zijn en welke verzekeringen hierbij uitkomst kunnen bieden? Wij bespreken in deze blog 9 veelvoorkomende risico's en hoe u zich hiertegen kunt verzekeren. 

 

Nieuws
Datum: 16-01-2023

1: Schade aan uw pand 

Uw pand vormt de basis van uw bedrijf en daarom kan bijvoorbeeld een brand of heftige weersomstandigheden grote gevolgen hebben voor de continuïteit van uw bedrijf. Brand is zelfs de grootste veroorzaker van schade. Daarom kunt u problemen voorkomen door middel van een opstalverzekering. Wilt u daarnaast nog tips over hoe u uw bedrijf voorbereidt op extreem weer, zoals bliksem en wind? Dan kunt u deze blog lezen. 

2: Schade aan voorraad en inventaris 

Naast uw pand is ook uw voorraad en inventaris zeer belangrijk voor uw bedrijf. Schade aan uw voorraad en inventaris door een inbraak, brand of extreem weer kan dan ook heel veel impact hebben. De schade die hierdoor ontstaat kunt u verzekeren door middel van een goederen-en inventarisverzekering. Het zou ook kunnen dat u een bedrijf aan huis heeft. In dit geval kan u genoeg hebben aan het uitbreiden van uw inboedelverzekering. Controleer dit dan ook goed voordat u een verzekering afsluit. 

3: Klanten die niet betalen 

Het kan soms gebeuren, maar als ondernemer kan het zeer vervelend zijn en soms ook vervelende gevolgen hebben wanneer een klant niet op tijd kan betalen. Dit kan namelijk ook uw financiële zaken bemoeilijken. Een oplossing hiervoor is een kredietverzekering. Deze verzekering zorgt ervoor dat u alsnog uw geld krijgt van de verzekeringsmaatschappij wanneer uw klant niet op tijd kan betalen.  

4: Schade door uw product of dienst 

Ook ondernemers zijn mensen en een foutje op de werkvloer kan nou eenmaal gebeuren. Dit wordt echter vervelend als dit schade toebrengt aan uw klanten of medewerkers. Dit kan bijvoorbeeld als een klant schade oploopt door uw advies of als een werknemer uitglijdt en zijn been breekt. Als ondernemer kunt u dan te maken krijgen met een schadeclaim. Om de financiële gevolgen te beperken kunt u een beroepsaansprakelijkheid en/of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Wilt u meer weten over deze verzekeringen? Lees dan deze blog

5: Ziekte of arbeidsongeschiktheid 

Net zoals elk ander mens kunnen ook u en uw medewerkers ziek worden, arbeidsongeschikt raken of tijdelijk met verlof gaan in verband met zwangerschap. Welke verzekeringen heeft u dan nodig? 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering 

Als ondernemer heeft arbeidsongeschikt grote gevolgen, want u zit dan zonder inkomsten. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzekert u zich tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. U ontvangt op deze manier nog steeds een inkomen. 

Ongevallenverzekering 

Het kan altijd gebeuren dat u of een medewerker uitglijdt en iets breekt. Dit kan betekenen dat er dan een tijdje niet gewerkt kan worden, maar bij ernstig letsel kan er blijvende invaliditeit ontstaan. Een ongevallenverzekering biedt dan uitkomst. Er wordt dan eenmalig een bedrag uitgekeerd. Het afsluiten van een collectieve ongevallenverzekering is ook mogelijk en soms is het afsluiten van een ongevallenverzekering zelfs verplicht als werkgever. Vergeet echter nooit de specifieke voorwaarden te controleren die aan de verzekering verbonden zijn. 

Ziekteverzuimverzekering 

Als een medewerker ziek of arbeidsongeschikt wordt, betaalt u als werkgever twee jaar ten minste 70% van het laatste loon door aan de werknemer in kwestie. In veel CAO's is zelfs vastgelegd dat dit in het eerste jaar 100% moet zijn. Dit kan grote impact hebben op de financiële situatie van uw bedrijf en een manier om dit risico te beperken is door middel van een ziekteverzuimverzekering. U bent dan verzekerd voor de kosten van een zieke werknemer en deze worden dan door de verzekeraar betaalt. 

Zwangerschapsuitkering 

Als je als ondernemer zwanger raakt, wilt u vast graag tijdens uw zwangerschapsverlof een zwangerschapsuitkering die aansluit bij het loon dat u normaal verdient. Hier kunt u zich voor verzekeren. Dit is mogelijk tot een maximale dagvergoeding. Is een medewerker zwanger? Dan heeft zij rond haar bevalling recht op zwangerschapsverlof en een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van het UWV. Dit is juridisch vastgesteld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Als werkgever vraagt u deze verzekering voor uw medewerker aan en met de uitkering die u ontvangt betaalt u het loon door aan uw werknemer tijdens het verlof. 

6: Conflict met leverancier of klant 

Als ondernemer is het zeer vervelend als er een conflict ontstaat met een leverancier of klant. Misschien heeft u hier zelfs wel juridische hulp bij nodig. In dit geval vergoedt een rechtsbijstandsverzekering de kosten hiervan. Voordat u deze verzekering afsluit, controleer goed welke situaties wel en niet verzekerd worden. 

7: Een te laag pensioen 

Ook als ondernemer ontvangt u een AOW-uitkering wanneer u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Wilt u echter een hoger inkomen dan dit minimum, dan moet u zich hier aanvullend voor verzekeren. Als zelfstandige kunt u uw werknemers een aanvullende pensioenvoorziening aanbieden. Hoe deze in elkaar steekt is vaak in de CAO beschreven. Let op: u moet hiervoor wel voldoen aan de eisen van de Pensioenwet (PW). In deze wet staan alle taken en verantwoordelijkheden van de werkgever, werknemer en pensioenuitvoerder die nodig zijn om aan de pensioenafspraken te voldoen beschreven. 

Voor uzelf als ondernemer is het belangrijk om te weten dat de Fiscale oudedagsreserve (FOR) per 1 januari 2023 is verdwenen. Welke alternatieven er zijn, leest u in deze blog

8: Nabestaanden na uw overlijden 

Als u of uw compagnon weg komt te vallen, kan het zo zijn dat de erfgenamen aanspraak komen maken op hun aandeel in het bedrijf. Om vervelende situaties te voorkomen, kunnen de volgende verzekeringen uitkomst bieden: 

Compagnonsverzekering 

Als u of uw compagnon komt te overlijden, hebben de erfgenamen dus recht op een deel van het bedrijf. Een compagnonsverzekering keert een bedrag uit waarmee u het aandeel van uw compagnon kunt overkopen, zodat het voortbestaan van uw bedrijf niet in gevaar komt. 

Overlijdensrisicoverzekering 

Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat een vastgesteld bedrag vrijkomt als u of uw partner komt te overlijden. Dit bedrag kan het bijvoorbeeld mogelijk maken voor deze partner om de hypotheek af te betalen of om minder te gaan werken. Op deze manier heeft uw overlijden dus geen grote financiële gevolgen voor uw partner. 

9: Misgelopen inkomsten 

Het laatste wat u als ondernemer wilt is dat uw bedrijf stil komt te liggen door een inbraak, brand of het uitvallen van de elektriciteit. U kunt de misgelopen inkomsten van die periode verzekeren via een bedrijfsschadeverzekering. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.