Weet jij welke risico's je werknemers lopen? Zet ze in een RI&E!

Als ondernemer weet je ongetwijfeld dat je werknemers het hart van je onderneming zijn en net zoals je voor je echte hart moet zorgen, is het ook belangrijk dat dit hart kan blijven kloppen.  Om je werknemers een veilige werkplek te geven is het dan ook belangrijk om je bewust te zijn van de risico's waar zij mee te maken hebben. Hier biedt een Risico-Inventarisatie en –Evaluatie (RI&E) uitkomst bij. Wat dit inhoudt en welke problemen dit voorkomt, lees je in deze blog. 

Medewerker van het bedrijf heeft een clipbord in zijn handen en maakt aantekeningen
Nieuws
Datum: 30-06-2022

Wat is een RI&E? 

Een RI&E is wettelijk verplicht en daarom is het belangrijk om te weten wat dit inhoudt.  Op de werkvloer zijn er namelijk altijd bepaalde risico's die je werkplek kunnen bedreigen. Zo overlijden er jaarlijks 4100 mensen door ongevallen op het werk of beroepsziekten en zitten jaarlijks tienduizenden mensen ziek thuis. Met een RI&E kun je de risico's bij jouw onderneming in kaart brengen.  

Werken jouw werknemers bijvoorbeeld veel achter een beeldscherm of doen zij juist veel tilwerk? Of werken zij met chemische stoffen en hebben zij te maken met onregelmatige diensten? Dan zijn dit dingen die je in de RI&E aankaart. Per risico bespreek je dan hoe groot de kans op het risico is, hoe vaak zij te maken hebben met dit risico, hoe dit risico voorkomen of vermindert kan worden en wie hiermee aan de slag moet.

Problemen voorkomen 

Het opstellen en actueel houden van je RI&E voorkomt veel problemen. Zo voorkom je ten eerste dat je een forse boete krijgt. Ten tweede is het hebben van een RI&E belangrijk voor bepaalde verzekeringen zoals verzuimverzekeringen. Verzekeraars gaan er namelijk vanuit dat je RI&E op orde is en als dit niet het geval is kan dit gevolgen hebben voor je dekking. Vergeet daarnaast dus ook niet om je RI&E up-to-date te houden. De eisen zijn dit jaar veranderd en dit betekent dat je ook de onderliggende oorzaken van de risico's moet benoemen en de effectiviteit van de genomen maatregelen moet beoordelen. 

Zelf RI&E opstellen of uitbesteden? 

Om de eerste stap richting een RI&E te zetten kunt u gebruik maken van de Route naar RI&E. Dit is een online tool die u stap voor stap op weg helpt met het opstellen van uw RI&E. Mocht dit niet voldoende helpen, kunt u ook altijd contact opnemen met de branchevereniging van uw specifieke branche.  

Op deze manier heeft u straks een RI&E die de belangrijkste risico's van uw werknemers in beeld brengt zodat uw bedrijf een gezonde, veilige en productieve werkomgeving heeft met blije werknemers. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.