Wat is er mogelijk met een verbouwingshypotheek?

Als u van plan bent om nog een tijdje in uw woning te blijven, wilt u hier misschien het een en ander aan veranderen. Misschien wilt u een slaapkamer op de begane grond of wilt u investeren in verduurzaming. Een verbouwingshypotheek kan hierbij uitkomst bieden. Meer hierover leest u in deze blog. 

Nieuws
Datum: 30-01-2023

Wat is een verbouwingshypotheek? 

Belangrijk om te begrijpen is dat een verbouwingshypotheek niet een aparte hypotheekvorm is. Meestal is het een tweede hypotheek die wordt afgesloten. Het kan ook een verhoging zijn van uw huidige hypotheek, met als doel om een verbouwing te betalen. Heeft u op uw huidige hypotheek al afgelost? Dan kunt u dit bedrag vaak opnieuw lenen. Een voordeel hiervan is dat u dan niet naar de notaris hoeft en dus kosten bespaart. 

Overwaarde is belangrijk 

Voor het afsluiten of verhogen van een hypotheek is het belangrijk dat u overwaarde heeft. Uw huidige woning moet dus meer waard zijn dan het bedrag dat nog openstaat in uw huidige hypotheek. 

Wilt u uw woning alleen verduurzamen? Dan zijn banken flexibeler. In dit geval moet u een nieuw taxatierapport laten maken. Hierbij wordt door de taxateur ingeschat wat de waarde van de woning is na de verbouwing. De bank zal ook uw inkomen opnieuw toetsen. 

Geen verhoging of tweede hypotheek mogelijk? Dan een persoonlijke lening 

Kan u uw bestaande hypotheek niet verhogen en is ook een tweede hypotheek niet mogelijk? Dan is er een ander alternatief. Hierbij kijkt de bank alleen naar uw inkomen en niet naar de waarde van de woning. Echter is de rente bij een persoonlijke lening vaak hoger. Maar hiertegenover staat dat u geen extra kosten heeft. Een ook de rente hiervan mag afgetrokken worden bij de aangifte van uw inkomstenbelasting als u dit geld uitgeeft aan een verbouwing.  

Spaargeld 

Een andere mogelijkheid is het financieren van uw verbouwing met spaargeld. De rente op spaargeld is een stuk lager dan de rente die u moet betalen over een afgesloten lening. Let er uiteraard wel op dat u een buffer overhoudt.  

Subsidie 

Betrekt u energiebesparende maatregelen bij uw verbouwing? Dan kunt u gebruik maken van subsidieregelingen. De overheid betaalt bijvoorbeeld maximaal 30% van de kosten als u tenminste twee energiebesparende maatregelen treft, zoals vloerisolatie of een warmtepomp. 

Heeft u een vraag? Wij helpen u graag! 

Heeft u vragen over een verbouwingshypotheek? Dan helpen wij u graag! U kunt contact met ons opnemen via 0299-393322 of via info@heeres.nl. Wij zoeken dan samen naar de beste keuze voor uw situatie. 

 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag