Waarom een energiezuinig huis goed is voor het milieu en je portemonnee

Duurzaamheid is inmiddels ook een grotere rol gaan spelen op de woningmarkt. Zo heeft uw woning misschien al een groen energielabel. Heeft u deze niet, dan is dit het moment om te gaan verduurzamen. In deze blog bespreken wij de voordelen van verduurzaming voor uw energiekosten en hypotheek. 

Nieuws
Datum: 30-01-2023

Groen energielabel verhoogt woningwaarde 

Wist u dat uw woningwaarde kan stijgen door een groen energielabel? Uit onderzoek is gebleken dat huizen met een groen energielabel A of B in 2021 voor € 30.000 meer zijn verkocht dan huizen met een rood F of G energielabel. 

Lagere stookkosten  

Dat kopers meer geld overhebben komt in principe ten eerste vooral door stookkosten. Want deze zijn bij een huis met een A-label lager dan in een huis met een G-label. Echter is het niemand ontgaan dat de verwarmingskosten het afgelopen jaar sterk zijn toegenomen. Isolatie speelt dan ook een belangrijke rol. Want hoe hoger het energielabel, hoe beter huis geïsoleerd is. Als uw woning nog niet goed geïsoleerd is, is het dus zeker de moeite waard om hierin te investeren. Zo kan vloerisolatie geld besparen en dit verdient u binnen een paar jaar terug. Maar als u een huis aankoopt met een groen energielabel, blijven de kosten van isolatie u waarschijnlijk bespaard en dit is dan ook een groot voordeel van dit energielabel. 

Mogelijk voordeel bij oversluiten hypotheek 

Een ander voordeel dat een huis met een groen energielabel heeft is dat de hypotheek misschien goedkoper overgesloten kan worden. Sommige hypotheekverstrekkers belonen een groen energielabel namelijk met een extra korting op de hypotheekrente. 

Financiering verduurzaming 

Omdat de overheid verduurzaming aan wil moedigen, kunt u in aanmerking komen voor een 30% subsidie als u minimaal twee energiebesparende maatregelen treft in uw woning. Denk hierbij aan isolatie of het installeren van zonnepanelen. 

Mocht u niet genoeg spaargeld hebben voor verduurzaming, zijn er ook nog mogelijkheden met betrekking tot uw hypotheek. Zo is het mogelijk om uw huidige hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek aan te vragen, of zelfs een 'groene lening'. 

Verduurzaming en uw hypotheek: de voorwaarden 

Het is namelijk mogelijk om in het kader van verduurzaming onder bepaalde voorwaarden 6% extra te lenen. De rente van deze hypotheeklening mag u aftrekken bij uw belastingaangifte. Aan welke voorwaarden moet u dan voldoen? Ten eerste moet uw gezinsinkomen meer dan € 33.000 bruto per jaar zijn om meer te kunnen lenen met uw hypotheek. Daarnaast bent u verplicht om het extra geld in te zetten voor energiebesparende maatregelen. 

Energiebesparende maatregelen door middel van een bouwdepot 

Dit extra geld dat u wilt gebruiken voor energiebesparende maatregelen wordt in een bouw-of duurzaamheidsdepot gestort. Dit werkt als volgt: u geeft van tevoren aan welke maatregelen u wilt nemen en elke keer dat u hier een rekening voor moet betalen, kunt u een deel van het geld opnemen. Als er na het betalen van deze rekening geld overblijft, kunt u dit bedrag gebruiken om extra af te lossen op uw hypotheek.  

Nog geen concrete plannen? Kies dan voor het Energiebespaarbudget 

Heeft u het voornemen om uw huis te verduurzamen met weet u nog niet precies welke energiebesparende maatregelen u wilt treffen? Ook dan zijn er mogelijkheden. Als u een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) heeft, kunt u kiezen voor het Energiebespaarbudget. Het fijne aan deze optie is dat u niet vooraf al hoeft te bepalen welke maatregelen u treft en hoeveel dit gaat kosten. Goed om te weten is dat er sommige banken zijn die het Energiebespaarbudget ook aanbieden voor mensen die geen NHG-hypotheek hebben. 

Mogelijkheden met overwaarde 

Uw huis kan de afgelopen periode meer waard geworden zijn, wellicht doordat u energiebesparende maatregelen heeft getroffen. In dit geval is er sprake van overwaarde. De hypotheek zal dan lager dan 100% zijn van uw woningwaarde. Ook dit kan betekenen dat u meer kunt lenen. 

Heeft u vragen? Wij helpen graag! 

Heeft u vragen over het verduurzamen van uw huis en de mogelijkheden met betrekking tot uw hypotheek? Dan helpen wij u graag! U kunt contact met ons opnemen via 0299-393322 of via info@heeres.nl. Wij zoeken dan samen naar de beste keuze voor uw situatie. 

 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag