Veranderingen zorgverzekeringen 2022: wat verandert er voor u?

Prinsjesdag is geweest en dat betekent dat je een nieuwe datum in je agenda rood kan omcirkelen: 12 november 2021. Oftewel, de dag dat de premies voor de zorgverzekeringen in 2022 bekend worden gemaakt. Welke veranderingen kan je verwachten? En hoe kan je uitzoeken welke zorgverzekering volgend jaar het beste bij je wensen past? Je leest het in dit artikel.

Medische Verzekering Concept Met Familie Uitsneden En Stethoscoop Op Houten Bureau, Prinsjesdag, Miljoenennota, Zorg
Nieuws
Datum: 08-10-2021

Veranderingen basisverzekering 2022
Zoals je misschien weet heeft elke Nederlander van 18 jaar of ouder een basisverzekering en bepaalt de overheid jaarlijks wat deze vergoedt. Wat volgend jaar veranderd is:
Herstelzorg na corona. Bij ernstige coronaklachten wordt de zorg tot 1 augustus 2022 vergoed;
Bij deze herstelzorg horen ook fysiotherapie (max. 50 behandelingen), ergotherapie (max. 10 uur extra), dieetadvies (max. 7 uur extra) en logopedie (geen limiet);
Als je thuis gebruikmaakt van mechanische ademhalingsapparatuur, mag je de elektriciteitskosten vanaf 1 januari 2022 declareren bij je zorgverzekeraar.

Stijgende zorgpremie
Ook dit jaar is de nominale premie op Prinsjesdag bekendgemaakt. Let wel op: dit is dus slechts een indicatie; zorgverzekeraars bepalen uiteindelijk zelf de nieuwe premie voor de basisverzekering.  Hoe hoger of lager deze uitvallen worden blijft nog even de vraag, dit moet uiterlijk op 12 november door alle zorgverzekeraars bekend worden gemaakt.

Kunnen wij dan helemaal geen tipje van de sluier geven? Jazeker wel! Er wordt namelijk verwacht dat de zorgpremies omhooggaan. Met 31 euro om precies te zijn, als we het Ministerie van VWS moeten geloven. Dit is om de grote hoeveelheid uitgestelde zorg door corona op te vangen met extra personeel, die daarnaast ook salarisverhogingen krijgen.

Verplicht eigen risico
Houd je alle veranderingen goed bij? Mocht je door de bomen het bos niet meer zien, is het misschien goed om te weten dat er ook dingen zijn die niet veranderen. Het verplicht eigen risico blijft bijvoorbeeld 385 euro. Dat is weer een zorg minder!

Collectieve zorgverzekering: wat en hoe?
Waar het verplicht eigen risico niet verandert, kunnen we niet hetzelfde zeggen over de collectieve zorgverzekering. Verzekeraars mogen in 2022 maximaal 5% korting geven op de basisverzekering. Dit is misschien niet al te heftig, maar als je iemand bent die bij je werkgever gebruik maakt van een collectieve zorgverzekering met korting, is het belangrijk om te weten dat deze korting uiteindelijk gaat verdwijnen. Een heftig besluit dat is genomen omdat een gemiddelde collectieve zorgverzekering (met korting) duurder is dan een gemiddelde individuele zorgverzekering (zonder korting). 

Zorgtoeslag 2022
Na het misschien teleurstellende bericht over de collectieve zorgverzekering kunnen wij je hopelijk beter nieuws geven over de zorgtoeslag. Deze wordt in november door de Belastingdienst vastgesteld nadat alle verzekeraars hun premies bekend hebben gemaakt. Neemt de zorgpremie toe? Dan kun je waarschijnlijk ook rekenen op een hogere zorgtoeslag. Ben je benieuwd of je recht hebt op zorgtoeslag? Dan kan je dit op de site van de Belastingdienst berekenen.

Zorgverzekeringscheck
Wij kunnen ons voorstellen dat de veranderingen vragen bij je oproepen. Want wat betekent dit voor je? Heb je straks meer of minder kosten? Allemaal belangrijke vragen waar wij je mee kunnen helpen. 

Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk en dat geldt ook voor zorgverzekeringen! Met onze zorgverzekeringscheck weet je hoe je ervoor staat en kan je kiezen voor de zorgverzekeraar die het beste past bij je situatie. Ook kun je met een jaarlijkse vergelijking precies zien welke zorgverzekeraar het meest geschikt is. 

Tot slot is het ook goed om te kijken naar de veranderingen bij je huidige zorgverzekeraar. Zowel de premie als de verzekeringsvoorwaarden kunnen veranderen en er misschien wel voor zorgen dat dit niet meer de meest geschikte zorgverzekering voor je is.

Waarschijnlijk heb je de boodschap begrepen: een zorgverzekering kiezen is niet niets! Maar met behulp van deze tips verlaag je de drempel. Dus vraag, kijk en kies en ga een zorgeloos jaar tegemoet.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.