Uitvaartkosten stijgen: wat doet u?

Overlijden: het is onvermijdelijk en toch denken de meeste mensen er liever niet aan. Tijdens de drukke levens die we leiden lijkt de dood van een ver van het bed show. Toch is het wel fijn om uw nabestaanden goed achter te laten. Zeker in deze tijd waarin uitvaartkosten gestegen zijn.  Meer hierover leest u in deze blog. 

uitvaart, bloemen, kaarsen, man met bloem
Nieuws
Datum: 05-12-2022

Kosten  

Wanneer een familielid overlijdt, is dit voor de familie een grote shock. U kunt uw leven zonder die persoon waarschijnlijk niet voorstellen. U gaat een rouwproces in. Een begrafenis is hier een groot onderdeel van. Maar wat als de overledene weinig geld had en geen verzekering heeft afgesloten?   

Dan wordt de familie geconfronteerd met grote geldbedragen. Een gemiddelde begrafenis kost tussen de 10.000 en 12.500 euro en de kosten hiervan zijn gestegen. Zo kost een gemeentelijk particulier graf in 2022 gemiddeld € 3.379, een stijging van 3,2%. In sommige gemeenten stegen de begrafeniskosten zelfs met meer dan 10%. Een op de tien overledenen wordt dan ook gecremeerd door de hoge kosten. Dit allemaal terwijl de familie niet bij uw spaargeld kan, omdat uw bank- en spaarrekeningen na uw overlijden meestal geblokkeerd worden. Dit is een moeilijke en emotionele situatie, die opgelost kan worden met een uitvaartverzekering.  

Dekking  

Er zijn twee soorten uitvaartverzekeringen:  

  • De natura uitvaartverzekering: bij de natura verzekering krijgt u geen geld uitgekeerd, maar wordt uw begrafenis direct betaald. De uitvaartverzekeraar zorgt ervoor dat er een samenstelling aan diensten wordt opgenomen in het basispakket. Denk hierbij aan de kist en rouwbrieven. U kunt natuurlijk van tevoren precies vastleggen wat in dit basispakket zit.  
  • In geld: bij de uitvaartverzekering in geld krijgen de nabestaanden een van tevoren bepaald bedrag uitgekeerd. Dit geld kunnen zij gebruiken om samen met een uitvaartverzorger de uitvaart te regelen.  

Voordelen per uitvaartverzekering  

Alle twee de uitvaartverzekeringen hebben verschillende voordelen. We hebben die hieronder voor u op een rijtje gezet.  

De natura verzekering:  

  • Uw uitvaart wordt precies verzorgd zoals u in uw polis heeft aangegeven.  
  • Omdat uw uitvaart al voor een groot deel is geregeld, hoeven uw nabestaanden minder te plannen.  

De uitvaartverzekering in geld:  

  • De nabestaanden mogen het geldbedrag uitgeven zoals zij dit willen. Het is niet verplicht om het geld uit te geven aan de uitvaart en hoe de uitvaart wordt vormgegeven mogen zij ook zelf kiezen.  
  • De keuze voor een uitvaartverzorger mag door de nabestaanden zelf worden gemaakt.  
  • Het geldbedrag kan vooraf worden bepaald. Hoe groot of klein de uitvaart is, beslist u dus zelf.  

  

Wilt u hulp? Wij helpen graag! 

Wij begrijpen dat dit een gevoelig onderwerp is en het moeilijk is om een keuze te maken, zeker wanneer uitvaartkosten stijgen. Daarom willen wij hierbij helpen. U kunt bij ons een adviesgesprek inplannen, deze kan zowel telefonisch als bij ons op kantoor plaatsvinden. Wij zetten dan samen met u de eerste stap richting een mooi afscheid voor u en uw familie.  

Ook als u al een uitvaartverzekering hebt afgesloten buiten ons om, kunt u bij ons terecht voor een second opinion.  Mocht u nog vragen hebben of meer informatie willen, kunt u ons telefonisch bereiken via 0299-393322 of per e-mail via info@heeres.nl.

 

 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag