Starters op de woningmarkt: de toekomst ziet er (voorzichtig) optimistisch uit

Bij Heeres Assurantiën vinden wij dat het zoeken en kopen van je eerste woning een mooie, spannende, maar vooral speciale tijd moet zijn. Daarom vinden wij het jammer dat starters aangeven tegen meerdere obstakels aan te lopen. Deze obstakels wekken zorgen over het vinden van een starterswoning en deze zorgen begrijpen wij. Toch is er reden voor (voorzichtig) optimisme. Starters worden namelijk steeds dominanter op de woningmarkt. Hier willen wij dan ook op inzoomen in deze blog. 

Nieuws
Datum: 11-05-2023

Keerpunt starters op de woningmarkt 

De afgelopen jaren zorgden voor veel pessimisme onder starters over het vinden van een woning. Woningprijzen waren (historisch) hoog, je moest flink overbieden om kans te maken op een woning en zelfs dan was vaak nog een financieel steuntje in de rug van ouders nodig. Echter lijkt er nu een keerpunt te zijn. De woningprijzen zijn vergeleken met vorig jaar 8 procent gedaald. Volgens experts neemt de onderhandelingsruimte van starters toe. Zij geven aan dat ondanks de gestegen rente de keuze voor starters twee keer zo groot is. Ook is het extreme overbieden op woningen volgens experts afgenomen. Het invoeren van zelfbewoningsplicht in sommige gemeenten leidt er daarnaast toe dat er minder concurrentie is met beleggers. Ook de verlaging en toekomstige afschaffing van de Jubelton vergroot de kansen van starters zonder rijke ouders op de woningmarkt. Kortom: het ziet er rooskleuriger uit voor starters. De gevolgen hiervan? Het aantal hypotheekaanvragen van mensen onder de 35 jaar is het eerste kwartaal van dit jaar toegenomen. Er is een stijging van bijna 25% ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. In Limburg is deze stijging zelfs 56%. 

Tips om je kansen op een starterswoning te vergroten 

Ben je op zoek naar een starterswoning en hoop jij ook je slag te kunnen slaan? Dan zijn er meerdere dingen die je kunt doen om je kansen op een starterswoning te vergroten. Wij hebben 6 tips op een rijtje gezet in een recente blog, die je hier kunt lezen. 

Hulp nodig? Wij helpen je graag! 

Heb je een woning gevonden en wil je weten of deze aansluit bij je financiële situatie? Dan helpen wij je graag. Je kunt ons bereiken via 0299-393322 per e-mail via info@heeres.nl. Dan zoeken wij samen naar de beste oplossing voor jouw situatie. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag