Starter op de woningmarkt? Dit zijn de mogelijkheden

De zoektocht naar een betaalbare woning is al langere tijd een worsteling voor starters. Ook al zijn er op dit moment lichte prijsdalingen en is er een iets ruimer aanbod op de woningmarkt, dit heeft niet geleid tot betaalbaardere starterswoningen. Vergeet ondanks je mogelijke frustratie en moedeloosheid echter niet dat er meerdere dingen zijn die je kunt doen om je kansen te vergroten. Deze mogelijkheden bespreken wij in deze blog. 

Nieuws
Datum: 28-03-2023

1. Pas je zoekcriteria aan 

Het eerste wat je kunt overwegen om je kansen op een betaalbare woning te vergroten is het aanpassen van je zoekcriteria. Overweeg bijvoorbeeld om geografisch breder te zoeken of om bepaalde wensen los te laten. Focus je op de zaken die je echt belangrijk vindt. Misschien vond je weinig reistijd naar je werk eerst heel belangrijk, maar speelt dit een minder belangrijke rol sinds je veel thuiswerkt. Bekijk daarom goed welke wensen echt het belangrijkste zijn. 

2. Verhoog je leenruimte 

Soms is het mogelijk om de maximale leenruimte iets te verhogen. Komt de jaarlijkse cao-verhoging er binnen zes maanden aan? Dan mag deze meegenomen worden in de berekening van de maximale hypotheek. Ook zogenaamde duurhuurders kunnen in aanmerking komen voor een hogere hypotheekrente dan de standaardnormen. 

3. Overweeg een starterslening 

Een andere optie kan een starterslening zijn. Deze wordt door zo'n 250 gemeenten in Nederland aangeboden. Dit doen zij om bijvoorbeeld om vergrijzing tegen te gaan. Deze starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van de woning en het bedrag dat je bij de bank kunt lenen. Weten of jouw gemeente deze lening aanbiedt? Bekijk dan deze website. Houd er in je financiën wel rekening mee dat deze lening terugbetaald moet worden. 

4. Een energiezuinig huis is voordeliger 

Een energiezuinig huis kan voordelen hebben. Zo kan je bij sommige geldverstrekkers een rentekorting krijgen, waardoor je misschien wat benodigde ademruimte krijgt. Ook kun je meer lenen als je energiebesparende maatregelen treft. Een voorwaarde is wel dat dat extra geld ook daadwerkelijk besteed moet worden aan deze energiebesparende maatregelen. 

5. Los een deel van je studieschuld af 

Een studieschuld kan je leenruimte behoorlijk beperken. Daarom kun je overwegen om een deel van je spaargeld te gebruiken om je schuld (voor een deel) af te lossen. Onthoud wel dat hypotheekverstrekkers in principe rekenen met de originele schuld. Als je een extra aflossing hebt gedaan wat leidt tot een lager maandbedrag, moet je dit met stukken van DUO aantonen. 

6. Bespreek de mogelijkheid voor meer inkomen met je werkgever 

Tot slot kun je ook altijd nog met je werkgever bespreken of het mogelijk is om meer inkomen te krijgen. In deze tijd waarin de arbeidsmarkt krap is en veel werkgevers hun personeel niet kwijt willen raken, kan het een goed moment zijn om een loonsverhoging te bespreken of meer uren te gaan werken. 

Meer vragen? Wij helpen graag! 

Ben jij een starter en heb je een starterswoning op het oog, maar weet je nog niet hoe je deze moet financieren? Dan helpen wij je graag! Je kunt ons telefonisch bereiken via 0299-393322 of per e-mail via info@heeres.nl en dan zoeken wij samen naar de beste oplossing voor jouw situatie. 

 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.