Sluit uw hypotheek nog aan bij uw wensen?

Het leven is constant in beweging en dat betekent dat uw wensen en behoeften mee veranderen.  Zo heeft u misschien de afgelopen jaren een hypotheek afgesloten, maar zou u hier opnieuw naar willen kijken in verband met een verbouwing of verduurzaming die op de planning staat. In deze blog leest u meer over de mogelijkheden in deze situaties en de hulp die u hiervoor kunt inschakelen. 

Nieuws
Datum: 14-03-2023

Ik wil mijn huis verbouwen, hoe werkt dit met mijn hypotheek? 

Als u inmiddels al een tijdje in uw huis woont, is het begrijpelijk dat u deze een opfrisbeurt wil geven. Misschien wilt u een nieuwe keuken, nieuwe badkamer of een uitbouw. Welke opties heeft u dan? Ten eerste kunt u een verbouwingshypotheek afsluiten. Dit is een verhoging van uw huidige hypotheek of een tweede hypotheek waarmee u de verbouwing kunt financieren. Meer informatie hierover leest u in deze blog

Mocht een verhoging van uw hypotheek of het afsluiten van een tweede hypotheek niet mogelijk zijn? Dan kan een persoonlijke lening een goed alternatief zijn. De bank kijkt dan alleen naar uw inkomen en niet naar de waarde van uw woning. Let wel op: de rente bij een persoonlijke lening is vaak hoger.  

Een derde mogelijkheid is het financieren van uw verbouwing met spaargeld. De rente op een spaarlening is namelijk lager dan die op een afgesloten lening. 

Tot slot kunt u aanspraak maken op subsidieregelingen als u energiebesparende maatregelen treft bij uw verbouwing. De overheid betaalt maximaal 30% van de kosten als u ten minste twee energiebesparende maatregelen treft. 

Ik wil mijn huis verduurzamen, hoe werkt dit met mijn hypotheek? 

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol op de woningmarkt. Wellicht dat u ook overweegt om uw woning te verduurzamen. Maar hoe kunt u dit financieren?  

Ook in deze situatie geld dezelfde subsidieregeling van maximaal 30% als u ten minste twee energiebesparende maatregelen treft. Denk hierbij aan isolatie of het installeren van zonnepanelen. 

Als u niet genoeg spaargeld heeft voor verduurzaming, zijn er een aantal alternatieven met betrekking tot uw hypotheek. Ten eerste is het mogelijk om uw huidige hypotheek te verhogen. In het kader van verduurzaming kunt u onder bepaalde voorwaarden 6% extra lenen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet uw gezinsinkomen meer zijn dan € 33.000 bruto per jaar en bent u verplicht om dit extra geld in te zetten voor energiebesparende maatregelen.  

Een andere optie is dat het extra geld dat u wilt lenen in een bouw-of duurzaamheidsdepot wordt gestort. Hoe werkt dit? U geeft van tevoren aan welke maatregelen u wilt treffen en elke keer dat u hiervoor een rekening moet betalen, kunt u een deel van dit geld opnemen. Eventueel geld dat overblijft kunt u gebruiken om extra af te lossen op uw hypotheek. 

Klinkt een bouw-of duurzaamheidsdepot goed, maar weet u nog niet welke energiebesparende maatregelen u wilt treffen? Ook dan is er een alternatief. Als u een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie heeft (NHG), kunt u kiezen voor het Energiebespaarbudget. Bij deze optie hoeft u dus niet vooraf te bepalen welke energiebesparende maatregelen u treft en hoeveel dit gaat kosten. Sommige banken bieden dit ook aan voor mensen die geen NHG-hypotheek hebben.

De WOZ-waarde van mijn woning is de afgelopen jaren (flink) gestegen, is dit voordelig voor mijn hypotheek? 

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren gestegen en het zou dan ook goed kunnen dat dit ook het geval is voor uw woning. Is dit het geval, dan kan dit interessant zijn voor uw hypotheekrente. Wanneer de verhouding tussen uw hypotheek en de waarde van uw woning verandert, heeft dit invloed op uw risicoklasse. Als uw hypotheek namelijk laag is in vergelijking met de waarde van uw woning, dan valt u in een lagere risicoklasse. Uw rente is dan over het algemeen lager. Is de waarde van uw woning de afgelopen tijd dus gestegen, dan is het interessant om uit te zoeken of uw hypotheekrente verlaagd kan worden. 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag! 

Uiteraard helpen wij u graag als u uw hypotheek onder de loep wilt laten nemen. U kunt ons telefonisch bereiken via 0299-393322 of per e-mail via info@heeres.nl. Dan kijken wij samen naar de beste oplossing voor uw situatie. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.