Op zoek naar werknemers? 7 tips om je personeelstekort op te lossen!

Het is al maanden onrustig op de arbeidsmarkt en deze onrust lijkt voorlopig nog niet weg te gaan. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft inmiddels meer dan 80% van de bedrijven te maken met personeelstekort. Hoe kun je dit probleem het hoofd bieden? Wij delen in deze blog 7 tips om ervoor te zorgen dat je in de toekomst genoeg personeel hebt. 

Nieuws
Datum: 30-08-2022

1. Kijk naar trainees 

Een optie waar niet elk bedrijf mee bekend is, maar wel de moeite waard kan zijn: het inzetten van trainees. Dit zijn net afgestudeerden die vervolgens binnen een bedrijf verder worden opgeleid. Dit is een goede manier om jonge werknemers alle ins en outs van het vak te leren en ze enthousiast te maken om aan een carrière bij jouw bedrijf te beginnen. 

2. Niet alleen zeggen, maar laten zien hoe leuk je bedrijf is 

Een vacaturetekst waarin staat hoe leerzaam, gezellig en geweldig je bedrijf is, blijkt vaak niet voldoende te zijn om sollicitanten te werven. Mensen willen dit namelijk niet alleen lezen, maar vooral ook zien. Maak bijvoorbeeld een video waarin jij en je personeel enthousiast praten en deel dit op social media. 

Wellicht het allerbeste is laten zien wat de baan in de praktijk inhoudt. Op bijvoorbeeld een banenmarkt of bedrijfsbezoek kun je mensen echt laten voelen hoe het is om bij jouw bedrijf te werken. Dit soort evenementen worden vaak door instanties als het UWV, de gemeente of ondernemersverenigingen georganiseerd. Mochten deze er op korte termijn niet zijn? Kijk dan of je er zelf een kan organiseren. 

3. Zie personeel met een arbeidsbeperking niet over het hoofd 

Het klinkt voor sommige werknemers spannend: personeel met een arbeidsbeperking. Echter is het voordat je dit afwijst verstandig om hier eerst meer kennis over op te doen. Er zijn namelijk allemaal verschillende soorten arbeidsbeperkingen en dus kan er iemand zijn die goed bij je bedrijf aansluit.  Zo kunnen bijvoorbeeld mensen met autisme heel geschikt zijn voor zorgvuldig en repetitief werk. Als je dus kijkt naar de mogelijkheden in plaats van de beperkingen, kan deze optie zomaar goed uitpakken voor je bedrijf. 

4. Personeel uit het buitenland werven 

Als het vinden van personeel op nationaal niveau moeilijk gaat, kun je je grenzen verleggen en je zoektocht internationaal voortzetten. Ontdek of er mogelijkheden zijn om mensen uit het buitenland in te huren of aan te nemen. Let wel op: hiervoor gelden regels. Je moet bijvoorbeeld eerst proberen om iemand te werven in de EER-landen. Als je hierin geïnteresseerd bent, kun je via Werk.nl van het UWV een uitgebreide Europese CV- en vacaturebank vinden waarmee je personeel uit het buitenland kunt werven. 

5. Vluchtelingen in dienst 

Ook vluchtelingen en asielzoekers kunnen potentiële werknemers zijn. Zo mogen vluchtelingen met een verblijfsstatus gewoon werken. Ook asielzoekers mogen onder bepaalde voorwaarden aan de slag. Wil je meer weten over deze mogelijkheid, kun je informatie vinden op vluchtelingenwerk.nl.  Er zijn ook verschillende opleidingsprogramma's die vluchtelingen in korte tijd omscholen naar een beroep waar in Nederland veel vraag naar is. 

6. Omscholen 

Over omscholen gesproken, ook binnen je huidige personeel kan dit een optie zijn. Het benodigde talent kan je namelijk al in huis hebben als deze persoon wordt omgeschoold. Ook een herogranisatie kan helpen. Door werknemers door te laten groeien of om te scholen, kun je vacatures invullen en weet je zeker dat deze functies in bekwame handen zijn. Deze doorgroei- en ontwikkelingsmogelijkheden maken het daarnaast ook interessanter voor je werknemers om bij je bedrijf te blijven. 

7. Bedenk een strategie voor de toekomst 

Om een doel te bereiken heb je een strategie nodig. Dit geldt ook voor het vinden en uiteraard ook behouden van personeel. Een strategische personeelsplanning helpt je hierbij op weg. Denk na over zaken als het voorkomen van ziekteverzuim en het gemotiveerd en fit houden van je werknemers. Een goed plan kan op den duur veel opleveren en is dus de moeite waard om op te stellen. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag