Hoe je een koolmonoxide (CO) overdosis in je woning voorkomt

De koude winter is begonnen en misschien dat u ook aan het nadenken bent over hoe u uw woning warm gaat houden. De hoge gasprijzen weerhouden dan toch niet iedereen om te stoken. Let wel op: ga uw huis niet hermetisch afsluiten, ventilatie is namelijk een belangrijke manier om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Welke maatregelen u kunt treffen om dit te voorkomen, leest u in deze blog. 

Nieuws
Datum: 28-11-2022

Stille moordenaar 

Wist u namelijk dat elk jaar in Nederland gemiddeld vijf tot tien mensen overlijden aan een koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast belanden honderden mensen in het ziekenhuis. Gedacht wordt dat dit getal nog hoger ligt. De reden hiervoor is dat klachten van een koolmonoxidevergiftiging, zoals hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid veelvoorkomend zijn en niet herkend worden als een koolmonoxidevergiftiging. 

Melder kan cruciaal zijn 

In de helft van deze gevallen is de cv-installatie de oorzaak. Echter kunnen ook boilers, kachels en haarden kunnen leiden tot koolmonoxidevergiftiging. Een simpele, maar effectieve manier om hierop in te spelen is een co-melder. U kunt deze het beste plaatsen in de ruimte waar het verwarmingstoestel of open haard is. Een andere optie is een combimelder, die zowel waarschuwt voor rook als koolmonoxide. Uiteraard is het ook belangrijk dat de batterijen op tijd vervangen worden. 

Ventileren en controleren belangrijk 

Een andere tip is het goed ventileren van de woning. Zorg ervoor dat er altijd een raam om luchtrooster openstaat. Daarnaast is het aan te raden om verwarmingstoestellen minimaal een keer per jaar te laten controleren. Let op: vanaf 1 april 2023 mag dit alleen gedaan worden door een gecertificeerd bedrijf. Zelf aan de slag gaan met deze apparaten is zelfs verboden.  

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag