Goed voorbereid op uw belastingaangifte 2022

Het is 1 maart geweest, wat betekent dat het weer tijd is voor de aangifte inkomstenbelasting. Hoewel u hier tot 1 mei de tijd voor heeft, dienden zoveel mensen hun biljet al in op 1 maart dat het inlog-systeem van DigiD het niet aankon. Bent u er ook klaar voor? Wij nemen in deze blog de belangrijkste zaken door die nodig zijn voor uw aangifte inkomstenbelasting. 

Nieuws
Datum: 07-03-2023

Wanneer is dit verplicht? 

U bent verplicht om zelf aangifte te doen als de Belastingdienst u een aangiftebrief heeft gestuurd. Let wel op: ook als u geen aangiftebrief heeft ontvangen, maar wel belasting moet betalen, geldt de verplichting ook als het gaat om meer dan € 49. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u spaargeld of beleggingen heeft. U moet waarschijnlijk ook betalen als u twee banen heeft. 

Wilt u dit zeker weten? Dan kunt u een proefberekening doen door via de website van de Belastingdienst een aangifte in te vullen. Als u deze niet verstuurd, telt deze namelijk niet als een echte aangifte. 

Wat heeft u nodig? 

Een tip is om de aangifte van vorig jaar erbij te pakken als referentie. Zo heeft u een herinnering van wat u nodig heeft. Wat u in ieder geval nodig heeft is uw jaaropgave(n) en andere inkomsten zoals bijvoorbeeld partneralimentatie. Ook heeft u de jaaroverzichten van alle rekeningen nodig. Als u in het bezit bent van een woning moet u ook de WOZ-waarde van peiljaar 2021 opzoeken, deze staat op de beschikking die u in 2022 heeft ontvangen. Uiteraard heeft u ook de jaaropgave van uw hypotheekverstrekker nodig.  

Wat mag u aftrekken? 

De Belastingdienst verwerkt een aantal aftrekposten automatisch. Voorbeelden hiervan zijn hypotheekrenteaftrek of inkomensafhankelijke combinatiekortingen. Ook extra zorgkosten of giften mogen als aftrekpost opgevoerd worden.  

Goed om te weten: sinds 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar. In plaats hiervan is er nu de subsidieregeling STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden. 

Als u in 2022 een woning heeft gekocht, zijn er meerdere aftrekposten: denk aan advies- en bemiddelingskosten, notariskosten en kosten voor de NHG-aanvraag. Houd uiteraard wel alle nota's paraat. 

Tot slot is ook een storting in een lijfrente aftrekbaar, mits er sprake was van pensioentekort. Als uw inleg in 2022 binnen de jaarruimte viel, kunt u deze aftrekken van uw belastbaar inkomen. 

Hoe zit het met de veranderingen in box 3? 

Er zijn wat veranderingen geweest in box 3: de belasting over uw vermogen. Eerst betaalde u belasting over een rendement dat u waarschijnlijk niet behaalde. Vooral voor spaarders was dit nadelig. Daarom heeft de fiscus een nieuwe methode om het daadwerkelijke rendement dat u heeft behaald met sparen en beleggen dichter te benaderen. Dit zorgt ervoor dat vooral spaarders minder vermogensbelasting betalen in box 3. Zowel de nieuwe als de oude methode kunnen voorkomen in 2022. De fiscus rekent uit wat voor u het voordeligst is.  

Tip: middeling 

Tot slot geven wij nog een tip voor als u bezig bent met uw aangifte inkomstenbelasting. Als u bezig bent, kijk meteen even of u in aanmerking komt voor de regeling 'belastingmiddeling'. Veel Nederlanders zijn hier niet bekend mee, maar dit kan veel financieel voordeel opleveren. De regeling is interessant als uw jaarinkomen de afgelopen jaren schommelden. Dit kan komen doordat u bent begonnen met werken na uw studie, of omdat u met sabbatical ging en een lager inkomen had. Een ander scenario is dat u een hoge ontslagvergoeding hebt ontvangen waardoor u dat jaar veel verdiende. Als dit op u van toepassing is, mag u over een periode van drie jaar uw inkomen middelen: optellen en delen door drie. Middeling is voordelig als de belasting over het gemiddelde van 3 jaar lager is dan de belasting over drie losse jaarinkomens. De regeling is per 2023 afgeschaft, wat betekent dat het laatste tijdvak waarover gemiddeld kan worden 2022-2024 is. 

Hoe zit het met het vragen om uitstel? 

De deadline voor het indienen van uw aangifte is 1 mei 2023. Mocht u dit niet redden? Vraag dan op tijd uitstel aan. U zult in vrijwel alle gevallen dan uitstel krijgen tot 1 september 2023 voor het invullen van uw aangifte. De Belastingdienst stuurt u binnen drie weken na uw aanvraag een bevestigingsbrief.  

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.