Goed verzekerd als bedrijf: 9 tips

Voor elk bedrijf is het van belang: goed verzekerd zijn en op alle situaties voorbereid zijn. Dan is het cruciaal om misverstanden te voorkomen. Daarom delen wij in deze blog 9 tips over verzekeringen zodat u niet voor verrassingen komt te staan. 

 

Nieuws
Datum: 22-12-2022

Tip 1: Niet alleen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is nodig. 

Als adviseur kan naast een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering een beroepsaansprakelijkheidsverzekering handig of soms zelfs vanuit de opdrachtgever verplicht zijn. Waar een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering om fysieke schade gaat wanneer u een ongeluk heeft op de werkvloer, gaat een beroepsaansprakelijkheidsverzekering over schade als gevolg van een verkeerd advies. Ook adviseurs zijn mensen en maken weleens een fout en dan kan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering veel problemen voorkomen. 

Tip 2: Niet alle verzekeringen zijn veel te duur. 

Als u ooit heeft gedacht dat alle verzekeringen duur zijn bent u ongetwijfeld niet de enige, maar de prijzen verschillen per branche en zelfs per beroep. Bij het bepalen van de premie kijkt een verzekeraar naar het risico en het aantal te verwachten claims. Hoe groter het risico, hoe hoger de kosten worden. Een hoger eigen risico kan uw premie dan weer verlagen.  

Tip 3: Een rechtsbijstandsverzekering alleen beschermt niet voldoende tegen kosten bij juridische problemen. 

Een rechtsbijstandsverzekering betaalt de kosten voor een juridisch adviseur of advocaat. Maar een belangrijk misverstand dat belangrijk is om uit de lucht te halen: het vergoedt niet het bedrag van de schade. Hier biedt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitkomst voor, deze vergoedt schade waar u of uw medewerkers aansprakelijk voor zijn. 

Tip 4: U moet uw bedrijf ook verzekeren als u privé goed verzekerd bent. 

Het is een aantrekkelijke gedachte dat als u privé goed verzekerd bent dit niet nodig is voor uw bedrijf, maar helaas niet de realiteit. Bedrijfsinboedel zoals bedrijfsmiddelen, laptops en gereedschap vallen niet onder de privé inboedelverzekering. Hier kunt u een bedrijfsinventarisverzekering voor afsluiten. Vergeet niet dat bedrijfsaansprakelijkheid apart geregeld moet worden. Privéverzekeringen tegen wettelijke aansprakelijkheid beschermen u niet bij bedrijfsactiviteiten. 

Tip 5: Als u een bv hebt, kunt u wel hoofdelijk aansprakelijk zijn. 

Een besloten vennootschap (bv) is een rechtspersoon, wat betekent dat u in principe niet hoofdelijk aansprakelijk bent. Hoofdelijk aansprakelijk betekent dat u aansprakelijk bent met uw privévermogen. Bij andere rechtsvormen zoals een eenmanszaak en vennootschap onder firma bent u wel hoofdelijk aansprakelijk. Wanneer uw bv en dus niet u zelf persoonlijk financiële schade moet uitkeren, kan er minder geld beschikbaar zijn als inkomen uit de bv. U kunt wel persoonlijk aansprakelijk zijn wanneer er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Bij het afsluiten van een zakelijke rekening moet u vaak persoonlijk mee tekenen, wat u ook persoonlijk aansprakelijk maakt. 

Tip 6: Goede algemene voorwaarden sluiten niet alle risico's uit. 

Uiteraard sluiten goede algemene voorwaarden veel risico's uit, maar toch niet alles kan uitgesloten worden. Bent u nieuwsgierig naar de algemene voorwaarden? Deze kunt u vaak krijgen via een branche-of beroepsorganisatie. 

Tip 7: Ook als u thuiswerkt, zijn er risico's. 

Ook als u vanuit uw werkkamer thuis werkt, zijn er risico's om rekening mee te houden. Want het krijgen van een voetbalblessure of het hebben van een ongeluk tijdens een skivakantie kan betekenen dat u tijdelijk niet kan werken. Als dit gebeurt kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering een oplossing zijn. 

Tip 8: Een verplichte werknemersverzekering dekt niet alle risico's van uw personeel. 

Verplichte werknemersverzekeringen beschermen uw werknemers als zij werkloos, arbeidsongeschikt of ziek worden. Wat echter nog aanvullend verzekerd kan worden zijn de risico's bij verzuim, een ongeval of overlijden van werknemers. Een verzuimverzekering dekt de kosten van een zieke medewerker. Dit werkt als volgt: de verzekering betaalt aan u het salaris van uw zieke medewerker en in sommige gevallen ook de kosten van re-integratie en verzuimbegeleiding. Een collectieve ongevallenverzekering biedt een financiële vergoeding  bij overlijden of invalide raken van een werknemer door een ongeval tijdens het werk of woon-werkverkeer. Een nabestaandenverzekering vergoedt een deel van het inkomen van de werknemer bij overlijden. Dan ontvangt de partner van de overleden werknemer een uitkering. Hiermee dekt u niet alleen risico's af voor uw werknemers , u biedt ook waardevolle secundaire arbeidsvoorwaarden.  

Tip 9: Ook als u in loondienst pensioen heeft opgebouwd, kunt u dit als zelfstandige nog blijven doen.  

Dit hangt er wel zeer vanaf hoeveel pensioen in loondienst is opgebouwd. Zeker als de periode als zelfstandige al lang is, is het de moeite waard om te controleren of het opgebouwde bedrag voldoende is.  

Heeft u vragen? Wij helpen graag! 

Wilt u meer weten over hoe u uw bedrijf goed kan verzekeren? Dan helpen wij graag! U kunt telefonisch contact opnemen via 0299-393322 of per e-mail via info@heeres.nl. Dan gaan wij samen zoeken naar de beste oplossing voor uw situatie. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag