Financiële tips om 2023 goedkoper door te komen

We hoeven inmiddels niet meer uit te leggen dat het leven de afgelopen tijd duurder is geworden. Denk maar aan uw energierekening, boodschappenrekening en waarschijnlijk nog wel meer kostenposten. Daarom willen wij u helpen om 2023 goedkoper door te kopen door middel van financiële tips. U leest ze in deze blog. 

Nieuws
Datum: 09-01-2023

1. Neem uw budget nog eens door 

Het begin van het nieuwe jaar kan veranderingen in bepaalde inkomsten en uitgaven met zich meebrengen en daarom is het altijd handig om deze nog eens onder de loep te nemen. Aan de inkomstenkant kunt u denken aan een loonsverhoging op uw werk, hogere uitkeringen of misschien heeft u als ZZP'er de komende tijd meer werk en dus meer inkomsten. 

Aan de uitgavenkant moet u rekeningen houden met zaken als huur of hypotheekrente, duurdere boodschappen, gas en elektriciteit en wellicht duurdere kinderopvang.  

Een update van uw budget kan nieuwe inzichten geven in uw situatie en ervoor zorgen dat u weet of het een duurder of goedkoper jaar wordt dan verwacht. 

2. Bepaal wat noodzakelijk is en wat u niet gebruikt 

In dure tijden is het soms belangrijk om harde keuzes te maken. Want hoe fijn het ook is om abonnementen te hebben op Netflix, Videoland en Spotify kunt u uzelf de vraag stellen of u deze echt allemaal gebruikt. 

Ook een duur sportschoolabonnement waar u eigenlijk geen gebruik van maakt kunt u misschien het beste opzeggen. Ook als u deze wel gebruikt, maar geld wilt besparen kunt u zelf alternatieven bedenken om gratis te sporten. Ga bijvoorbeeld wandelen in de lokale natuur, of kijk eens naar alle sportvideo's die beschikbaar zijn op YouTube.  

3. Kijk of u recht heeft op toeslagen 

Als u financieel in zwaar weer zit, kunnen toeslagen of subsidies uitkomst bieden. Dit kan net u net de ademruimte geven die u nodig heeft. U kunt u hier zoals vele anderen recht op hebben zonder dit te weten. Op de website van het Nibud kunt via hun rekentool ''Bereken uw recht'' simpel checken of u hiervoor in aanmerking komt. Hoe u deze toeslag of subsidie vervolgens aanvraagt staat er meteen bij. 

4. Een buffer is belangrijk 

Het is een oude, maar gouden tip: geld opzijzetten voor mindere tijden. Op deze manier bouwt u een buffer op die als financieel vangnet kan dienen als u in een vervelende of onverwachtse situatie terechtkomt zoals een scheiding of werkloosheid. Een vuistregel voor het opbouwen van een buffer is om drie tot zes maanden levensonderhoud bij elkaar te sparen. 

Voor het opbouwen van uw buffer zijn ook trucjes. Denk bijvoorbeeld aan de volgende twee: 

1% regel: Probeer tijdens de eerste maand 1% te sparen. Lukt dit? Probeer dan in de tweede maand 2% te sparen. Als dit ook lukt, houd deze verhoging dan vol tot u een bedrag bij elkaar heeft gespaard waar u tevreden mee bent. 

50/30/20 regel: reserveer 50% van uw inkomen voor vaste lasten, zoals huur, hypotheek en verzekeringen. 30% reserveert u voor dagelijkse kosten zoals boodschappen, vervoer en kleding. Tot slot zet je de laatste 20% op je spaarrekening wanneer deze gestort wordt. 

5. Vraag om hulp 

Het belangrijkste om te weten is dat uw financiële situatie niet iets is om u voor te schamen. Bijna elke Nederlander merkt persoonlijker wel iets van de inflatie en u bent dan zeker ook niet de enige die zich soms afvraagt hoe u uw uitgaven kunt blijven bekostigen. Probeer bijvoorbeeld eens te praten met familie en vrienden en ontdek zo welke creatieve tips zij hebben voor het besparen van geld. Weet u echt niet wat u moet doen, kunt u ook nog terecht bij uw gemeente. Naast een luisterend oor bieden zij ook hulp die past bij uw situatie.  

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag