Energielabel: voordelig voor je energierekening en hypotheekrente?

Dat een beter energielabel voordelig is voor je energierekening is vanzelfsprekend. Maar wat misschien niet iedereen weet is dat een goed energielabel ook een positief effect kan hebben op je maandelijkse hypotheeklasten. Wij vertellen in deze blog meer over hoe je energielabelkorting op je hypotheekrente kan opleveren. 

Nieuws
Datum: 07-11-2022

Korting: wanneer kom je in aanmerking? 

Wanneer je een nieuwbouwwoning hebt krijg je deze korting bijna automatisch, omdat nieuwbouwwoningen sinds 2021 verplicht energielabel A of beter hebben. Maar uiteraard kunnen ook bestaande woning korting krijgen. Woningen met minimaal energielabel A ontvangen de hoogste korting, maar ook met label B kun je in sommige gevallen korting krijgen. Daarnaast zijn er hypotheken die een 'labelsprong’ belonen: dit is wanneer je als huiseigenaar door energiemaatregelen een beter label krijgen, bijvoorbeeld wanneer je van label G naar label C gaat. Let wel op: soms is er een eis dat de verbetering binnen 24 maanden na het afsluiten van de hypotheek afgerond moet zijn. 

Kortingspercentages 

De hoogte van de korting verschilt van 0,02% tot en met 0,55%. Dit kan, zeker afhankelijk van je hypotheek, een belangrijk verschil maken. Ook is het goed om te weten dat labelkortingproducten niet altijd voordeliger zijn. De hoogte van de korting is verder ook bij sommige producten afgenomen de afgelopen jaren. De labelkortingen volgen namelijk de ontwikkelingen van de hypotheekrentes. Nu de hypotheekrentes de afgelopen maanden zijn gestegen, zou dit ook een stijging van de energielabelkortingen als gevolg kunnen hebben. 

Registreren is belangrijk 

Als je in aanmerking wilt komen voor korting i.v.m. uw energielabel, dan is het belangrijk dat het energielabel is geregistreerd bij EP-online. Dit moet je als huiseigenaar zelf doen. In sommige gevallen wordt de korting hierna automatisch doorgevoerd, maar in andere gevallen is het nodig om het label aan te leveren bij de geldverstrekker. Controleer goed wat bij jou van toepassing is. 

Heb je een vraag? Wij helpen je graag! 

Heb je een vraag over je energielabelkorting en wil je weten hoe dit werkt voor jouw situatie? Dan helpen wij graag. Je kunt ons mailen via info@heeres.nl of bellen via 0299-393322 en dan zoeken wij samen naar de beste oplossing voor jouw situatie. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag