Een hypotheek in 2023: waarom een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voordelig kan zijn

Bent u van plan om dit jaar een huis te kopen? Dan kan het slim zijn om te kijken naar een NHG-hypotheek. De grens van deze hypotheek is op 1 januari 2023 namelijk verhoogd met € 50.000. Dit betekent dat u met garantie tot maximaal € 405.000 kunt lenen. Als u energiebesparende maatregelen treft, stijgt dit bedrag zelfs naar € 429.300. Meer over de voordelen van een NHG-hypotheek leest u in deze blog. 

Nieuws
Datum: 30-01-2023

Financieel vangnet 

Ten eerste kan een NHG-hypotheek veiligheid bieden als een onverwachtse en vervelende situatie zich voordoet zoals werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een scheiding.  

Lagere rente 

Ten tweede betaal je over een NHG-hypotheek minder rente doordat de bank vanwege alle garanties meer zekerheid heeft. Dit verschil kan tot 0,5% oplopen. Deze lagere lasten kunnen het op zijn beurt weer makkelijker maken om meer te lenen.  

Belangrijk om te weten is wel dat het afsluiten van een NHG-hypotheek gepaard gaat met eenmalige kosten. Deze kosten zijn 0,6% van je totale hypotheeklening. Echter verdient u dit geld door de lage rente die u betaalt binnen iets meer dan een jaar alweer terug. 

NHG-hypotheek is ook mogelijk zonder vast arbeidscontract 

Een ander voordeel van een NHG-hypotheek is dat hier geen vast arbeidscontract is vereist. Het bedrag dat u kunt lenen kan namelijk ook berekend worden op basis van uw arbeidsverleden of uw verdienpotentie in de toekomst. Als u al een redelijk arbeidsverleden hebt, is een berekening op basis van het gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaar waarschijnlijk voldoende. Heeft u nog niet 3 jaar gewerkt en bent u recent begonnen met een baan? Dan moet u naar uw verdiensten in de toekomst kijken. Er zijn verschillende methoden om dit te berekenen. 

Hypotheekrenteaftrek in 2023 gedaald 

Denkt u eraan om een NHG-hypotheek af te sluiten? Houd er dan wel rekening mee dat de hypotheekrenteaftrek is afgenomen. Waar u vorig jaar nog maximaal 40% van uw hypotheekrente kon aftrekken, is dit in 2023 37,05%. Dit heeft dus gevolgen als u onder het hoge tarief van de inkomstenbelasting valt.  

Wanneer heeft u renteaftrek? Dit is het geval als u een lineaire-of annuïteitenhypotheek heeft en dus aflost. Heeft u een andere hypotheekvorm en is deze voor 1 januari 2023 afgesloten? Dan valt u onder het overgangsrecht en mag u de betaalde rente ook aftrekken. 

Heeft u een vraag? Wij helpen graag! 

Heeft u een vraag over een NHG-hypotheek of hypotheken in het algemeen? Dan helpen wij u graag! U kunt contact met ons opnemen via 0299-393322 of via info@heeres.nl. Wij zoeken dan samen naar de beste keuze voor uw situatie. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag